Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Processen, Werkvloer.

Top 8 tips voor een productieve werkomgeving

Per jaar brengen we best veel tijd op ons werk door. Sommige zijn er zelfs nog vaker te vinden dan thuis. Daarom is het belangrijk dat de productiviteit op uw werkplek goed is. De werkplek heeft namelijk een grote invloed op de productiviteit. Het zou namelijk tijdverspilling zijn als je niet productief kunt zijn. In welke mate stimuleert onze werkomgeving de productiviteit? Hierbij de top-8 tips voor een productieve werkomgeving.

 

 

 

  1. Hé kopje koffie!

Koffie is essentieel voor een bedrijf. Voor vele is koffie de brandstof van het brein en kunnen zonder niet goed functioneren. Het is een goed middel om uw werknemers tevreden (en gerust) te stellen. Voor vele is dit dan ook een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Daarnaast moet het ook lekkere koffie zijn. En als er zelf betaald moet worden voor een kopje koffie, is er al helemaal kans op klachten en een negatieve sfeer. Bij het koffieapparaat ontstaan alle gesprekken, het is dus ook nog een sociale bedoening.

 

  1. Sfeervolle inrichting

Het inrichten van een sfeervol kantoor is een lastige taak. Styling is een kwestie van persoonlijke smaak. Is een sfeervol kantoor een bevordering van de productiviteit? Niet direct, maar het zorgt er wel voor dat werknemers zich prettiger zullen vinden op kantoor. Kleuren hebben een grote invloed op het humeur, dit is dus de moeite waard om een kleurspecialist voor in te huren. Felle kleuren staan voor kracht, waarbij lichte kleuren juist voor rust zorgen. De ‘veiligste’ kleur om te kiezen is wit, hoe saai dit wellicht ook kan zijn. Deze muren zijn op te vullen met gekleurde accessoires zoals schilderijen of kunst. Planten in het kantoor geeft het geheel een levendige aanblik en zorgt voor zuurstof.

 

  1. De juiste stoelhouding

Zorg dat alle werkplekken ergonomisch verantwoord zijn. Het is voor uw werknemers lastig om productief te zijn terwijl de bureaustoelen verkeerd zijn afgesteld. Daarom dient deze als één van de belangrijkste dingen van de inrichting gezien te worden.

 

  1. Een schoon en opgeruimde werkplek

Een schoon en opgeruimd kantoor zorgt voor rust, productiviteit en inspiratie. Een rommelige werkruimte en een vies bureau is demotiverend. Huur een schoonmaakbureau in om alles netjes te houden. Zorg er voor dat de werknemers zelf de bureaus opgeruimd houden. Werk zoveel mogelijk digitaal zodat er zo min mogelijk documenten en losse papieren rondslingeren.

 

  1. Licht- en klimaatregeling

Natuurlijk licht is het beste licht wat je kunt hebben op kantoor. Niet alle ruimtes zijn geschikt voor natuurlijk licht, maar zorg er bij de kantoorindeling voor dat de bureaus zo veel mogelijk bij het raam worden geplaatst. Zorg voor een goede klimaatregeling en zuurstofregeling. Niets zo vervelend om rillend, zwetend of met hoofdpijn achter het bureau te zitten.

 

  1. Sport- en lunchfaciliteiten

Lekker zweten samen met je collega’s? Dit is hartstikke bevorderlijk voor de onderlinge banden én is hartstikke goed voor de gezondheid waardoor het ziekteverzuim daalt! Een sportzaal in het bedrijf is een mogelijkheid, maar een samenwerking met een fitnessschool in de buurt is ook een optie. Daarnaast is het een optie om vanuit het bedrijf lunch te regelen met behulp van een voedingscoach. Deze kan helpen met beslissingen over gezond voedsel.

 

  1. Privacy

Soms zijn er gesprekken die privé moeten blijven. Dan is het fijn als niet de hele werkomgeving meeluistert of door uw gesprek heen tettert. Geef uw werknemers dan ook de kans voor deze privégesprekken in vergaderruimtes of geluidsdichte bel kamertjes. Daarnaast is het sowieso al fijn als het niet te gehorig is op kantoor.

 

  1. Flexibel werken

Dit fenomeen is erg van de laatste tijd. Het nieuwe werken, flexwerken en flexibel werken. Allemaal zijn het dezelfde benamingen. Veel medewerkers hechten veel waarde aan verantwoordelijkheid, werken op flexibele tijden en de mogelijkheid om thuis te werken. Dankzij recente technologieën is het mogelijk om altijd en overal toegang te krijgen tot de data van het bedrijf. Het geeft meer mogelijkheden om een balans tussen privé en werk te vinden en scheelt reiskosten.