Geplaatst door Dennis Kalmeijer & opgeslagen onder Ontwikkelingen uitzendbranche, Tips, Werkvloer.

job crafting

Het is erg belangrijk dat u met plezier naar uw werk gaat en dat uw fulltimers en parttimers het naar hun zin hebben. Dit gebeurt natuurlijk het beste als jij de taken mag doen die je zelf het leukste vindt en het beste kan doen. Als dit het geval is noem je dat job crafting. Dit is niet iets wat je zomaar doet, want het vraagt heel veel onderzoek en testen.

Zorgen dat u het werkt leuk vind is niet het enige doel van job crafting. Job crafting zorgt er ook voor dat uw functie beter vormgeeft en uw taken beter aansluiten bij uw behoeftes en wensen.

Vitaler

Medewerkers die zelf job craften blijken uit onderzoek veel minder vitaler dan medewerkers die niet job craften. Bovendien leveren ze veel meer kwaliteit en wordt hun toegevoegde waarde in het bedrijf veel duidelijker. Leidinggevenden hebben hier ook een belangrijke rol in. Leidinggevenden die medewerkers stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling komen er beter uit. De medewerkers krijgen dan zelfregie, waardoor ze minder vitaal zijn.

Zelf job craften? Onderneem de volgende stappen

Als je zelf graag wilt job craften moet je verschillende stappen nemen. Het is namelijk van groot belang dat je alles voor jezelf op een rij heb staan en dat je jezelf goed kent. De vijf stappen staan hieronder uitgewerkt:

  1. Maak een top 10 van de taken die je nu doet.
  2. Op nummer 1 staat de taak waar je het meeste tijd in moet stoppen en uitgelegd waarom.
  3. Geef per taak aan of je tijdbesteding het afgelopen jaar is toegenomen, afgenomen, gelijk gebleven is of misschien wel nieuw is.
  4. Ga per taak na of je deze taak graag, niet graag, soms wel, soms niet met plezier doet. Ook hier is het belangrijk dat je goed uitlegt waarom iets is.
  5. De laatste stap is: ga een gesprek aan met je leidinggevende of een coach. Samen met hem of haar kunt u alles onderzoeken en kijken naar de beste oplossing.

Drie manieren van job crafting

Er zijn drie verschillende manieren om gebruik te maken van job crafting. U kunt namelijk samenwerkingen met uw collega’s en klanten veranderen, uw eigen taken aanpassen en anders leren kijken naar bepaalde taken.

Taakcrafting:

Dit is het aanpassen van taken. Schrap de taken die u niet leuk of lastig vindt en maak het werken een stuk plezieriger. Dit kan natuurlijk alleen als er mensen zijn die het wel leuk vinden en kunnen overnemen. U kunt niet zomaar bepaalde taken stopzetten, omdat u het niet leuk vindt. Ook kunt u ervoor kiezen juist extra ‘leuke’ taken erbij te doen. Dat is ook een manier om uw werk een stuk plezieriger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie geven voor een grote zaal of misschien wel puzzelen in je eigen pauzes.

Relationeel craften

Dit betekent ook wel samenwerken. Wie hiervoor kiest, kiest ervoor om meer of juist minder te gaan samenwerken met collega’s en/of klanten. Het kan zijn dat u als werknemer behoefte heeft aan meer contact met de klant of dat het voor de sfeer beter is om iemand te ontlopen. Voor iedereen kan het verschillen, maar beide behoort tot job crafting.

Cognitief craften

Dit wordt ook wel beeldvorming genoemd. Hiermee wordt er anders gekeken naar bepaalde taken. Het gaat namelijk om de waarde en betekenis die je aan je werk geeft. Het helpt vaak om terug te gaan naar de kern van de functie of om die kern weer opnieuw te zoeken. Als u daar meer aandacht aan besteed, leidt dat meestal tot leuker werk.

Bent u toevallig nog op zoek naar leuke en enthousiaste medewerkers? Kijk dan op onze website en schrijf je gratis in!