Geplaatst door Dennis Kalmeijer & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Tips.

werken in de trein

Elk jaar ervaart 17% van de beroepsbevolking een burn-out. De grootste groep bestaat uit fulltimers, maar er zitten ook een hoop parttimers en zelfs uitzendkrachten bij. Bij elkaar is dat natuurlijk een grote groep van de beroepsbevolking en dat moet echt veranderen. Ondanks dat het een groot probleem is dat deze mensen niet kunnen werken is het een nog groter probleem voor deze mensen om terug te komen in de maatschappij. Wij hebben daarom een aantal tips voor deze mensen opgezocht waar ze op moeten letten als ze terug komen in de maatschappij.

5 tips voor mensen na een burn-out

Doe één ding tegelijk

Als u aan het herstellen bent van een burn-out is het belangrijk dat u maar één ding tegelijk doet. U kunt erg gevoelig zijn voor prikkels en daarom is het van belang dat u deze zo veel mogelijk vermijdt. Doe alles stap voor stap! Begin bijvoorbeeld met je (waarschijnlijk) goed gevulde mailbox, zodat je met een schone lei kunt beginnen. Door te beginnen met één taak kom je weer rustig in de maatschappij en krijg je steeds meer vertrouwen. Zo kan je uiteindelijk steeds meer gaan doen.

Geef je grenzen aan

Een burn-out betekent dat u al een lange tijd te veel taken op u heeft genomen. Meer dan u eigenlijk aan kon. Doordat je nu weet wat de signalen zijn van een burn-out is het makkelijker om uw grenzen aan te geven. Negeer deze signalen nu dan niet nog een keer, want anders begint u weer van begin af aan. Luister goed naar uw lichaam en geef het aan als het te veel wordt. Nee is ook een antwoord!

Nieuwe hobby’s

Vaak dachten mensen met een burn-out dat werken het belangrijkste was, maar komen ze er daarna achter dat er wel meer dingen in het leven zijn die leuk en belangrijk zijn. Het is verstandig en rustgevend om een nieuwe hobby te zoeken, zodat u zich af en toe lekker kunt afzonderen van het werken. Misschien is yoga, schilderen of koken iets voor u?

Goed ritme

Stap niet gelijk in het ritme terug waar u in zat. Het lichaam van mensen met een burn-out heeft een harde klap gehad en moet geleidelijk wennen aan intensieve handelingen. Een goed ritme is dan van belang en kan je steeds geleidelijker opbouwen. Voor iedereen is dit ritme anders en daarom raden wij u aan om te overleggen met uw (huis)arts wat het beste voor u is.

Verder kijken

Verder kijken naar een andere baan is de laatste tip die wij hebben voor de mensen die last hebben of gehad hebben van een burn-out. Dit is misschien voor vele een grote stap, maar kan heel rustgevend zijn. Als u besluit ergens anders te gaan werken, kunt u met een schone lei beginnen en de burn-out ‘achter’ u laten.

U kunt ook beslissen om eerst terug te gaan naar uw oude baan en te kijken hoe het daar verloopt. Als u merkt dat het niet fijn voelt en u liever iets anders doet, kunt u altijd nog besluiten om voor andere functies of banen te solliciteren.

Heeft u last gehad van een burn-out of heeft u personeel die niet meer kan werken door een burn-out? Neem een kijkje op onze website en meld je gratis aan!