Geplaatst door Dennis Kalmeijer & opgeslagen onder Ontwikkelingen uitzendbranche, Tips, Werkvloer.

mensen pesten elkaar

Pesten op de werkvloer komt vaker voor dan u denkt. Elk jaar zijn er ongeveer een half miljoen vaste krachten of oproepkrachten slachtoffers van pesterijen. Vaak zijn het kleine incidenten, maar sommige werknemers worden structureel gepest. Pesterij op de werkvloer is alles behalve bevorderend voor de werksfeer, en ook niet voor de productiviteit van de organisatie. Behoud daarom als leidinggevende de sfeer en voorkom pesterijen. Benieuwd hoe je dit aanpakt?

Neem pesten serieus

Dit is de grootste factor van pesten op de werkvloer. Wanneer een medewerker aangeeft dat hij of zij niet goed kan samenwerken met collega’s, en dat er dingen zijn opgevallen of voorgevallen, neem dit dan serieus. Het kan iets kleins zijn, maar als je hier op tijd ingrijpt voorkom je dat een opmerking uitloopt van kwaad tot erger.

Stel een vertrouwenspersoon aan

Als baas of werkgever ben jij niet per definitie de persoon die opstootjes en pesterijen op moet lossen. Mogelijk is er iemand anders in de organisatie die goed kan luisteren, en die als vertrouwenspersoon kan worden aangesteld. Zo’n vertrouwenspersoon is heel belangrijk voor het slachtoffer, omdat hij of zij zo wel het verhaal aan iemand kwijt kan. Als hij of zij geen vertrouwen heeft en het niet durft te zeggen, kan het uitlopen tot een ernstige zaak.

Ken de risicofactoren

In een aantal situaties is de kans op pesterijen het grootst. In een bedrijf met een hiërarchische bedrijfsstructuur bestaat de kans dat medewerkers zich beter voelen dan anderen wanneer ze hoger in de hiërarchie zitten. Dit kunnen zij uiten naar de andere medewerkers wat kan zorgen voor spanning op de werkvloer. Daarnaast gebeurt het ook regelmatig dat tijdelijke medewerkers of uitzendkrachten eerder de dupe zijn van pesterijen. Zij behoren niet tot het vaste personeel en het kan zijn dat er daardoor eerder grapjes met hen uit worden gehaald.

Neem de leiding

Als werkgever is het belangrijk dat jij het goede voorbeeld geeft en iedereen gelijk stelt. Jij neemt de leiding in hoe het er op de werkvloer aan toegaat. Wanneer jij iedereen als gelijke behandelt, zullen jullie medewerkers dit hoogstwaarschijnlijk ook doen. Buiten dat is het verstandig om te laten merken wat de normen en waarden binnen uw bedrijf zijn. Als er van tevoren duidelijkheid over is, kan niemand achteraf zeggen dat hij of zij onschuldig is!

Pesten op de werkvloer kan met bovenstaande punten al snel opgelost worden of nog beter, voorkomen worden. Zonder pesterijen zal het personeel samen beter functioneren en betere resultaten behalen.

Gaat het bij u in het bedrijf heel goed en bent u op zoek naar nieuwe medewerkers? Kijk snel op onze website en schrijf je gratis in!