Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Selectie & assesments, Werving & recruitment.

Social media is niet meer weg te denken uit ons leven. Ook voor recruitment wordt het een onmisbare manier om talent te werven. Doordat de meeste mensen actief zijn op social media, gebruiken zij dit nu ook bij het vinden van een baan. Niet alleen via Linkedin, maar ook Facebook en zelfs Instagram worden gebruikt om banen te vinden. Als werkgever is het daarom belangrijk om met de tijd mee te gaan wanneer nieuw talent aangetrokken moet worden. Hoe dan?

Social media: vriend of vijand bij het werven van personeel?

Tip 1: Adverteren 

Het is belangrijk om eerst de doelgroep in kaart te brengen die een organisatie wil bereiken. Jonge mensen zijn met name op Facebook en Instagram te vinden, hoewel het eerste platform gestaag aan populariteit verliest.

De generatie vanaf 30 jaar daarentegen zal weinig actief zijn op Instagram en wellicht beter te bereiken zijn via Linkedin. Ieder platform heeft weer andere opties om advertenties in te zetten.

Wanneer een organisatie met een vacature wil adverteren, moet als eerste stap de juiste doelgroep bepaald worden, waarna een maximaal budget ingesteld worden.

Tip 2: Eigen personeel als online ambassadeurs

Wanneer nieuwe medewerkers gezocht worden, is niets zo makkelijk als het netwerk van het huidige personeel te gebruiken. Zet hen daarom in als online ambassadeurs en beloof een leuke vergoeding wanneer iemand via hun wordt aangenomen. Een makkelijke manier om medewerkers in te zetten als online ambassadeurs is door te vragen of zij een bericht met een vacature via social media willen delen.

Tip 3: Aantrekkelijke uitstraling op alle social kanalen

Niet alleen zoeken sollicitanten via social media een baan, maar ook bekijken zij potentiële werkgevers op social media. Het is daarom belangrijk om een goede uitstraling op social media te hebben. Zorg dat er regelmatig nieuwe content op de social media kanalen geplaatst wordt.

Daarnaast is het belangrijk dat de cultuur of werksfeer zichtbaar is op de social media kanalen. Dit kan sollicitanten positief beïnvloeden in hun keuze om te gaan solliciteren. Denk hierbij aan een ‘behind the scenes’ van een uitje, of een bericht dat een nieuw personeelslid introduceert.

Uiteraard kan niet voor iedere vacature makkelijk kandidaten via social worden gevonden. Voor lastige vacatures is het altijd nog een optie om een gespecialiseerd uitzendbureau in te zetten om te helpen bij de werving en selectie.