Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Ontwikkelingen uitzendbranche, Tips.

Met de feestdagen achter de rug is het weer business as usual. Of toch niet? Een nieuw jaar houdt namelijk in dat er per 1 januari 2021 in het land volop verandert qua regelgeving en vergoedingen. De uitzendbranche ontkomt hier niet aan. Tarieven gaan omhoog, belastingen zijn gewijzigd, met de grote vraag: wat is nu het nieuwe minimumloon? Daarom zet XL Uitzendbureau de belangrijkste wetswijzigingen 2021 voor HR, ondernemers en personeel op een rij!

De belangrijkste 2021 HR-wetswijzigingen die de portemonnee raken:

Geen prijsindexering bij XL Studenten Uitzendbureau

Laten we het meteen persoonlijk houden met een knaller: bij XL worden per 1 januari 2021 de prijzen niet geindexeerd, om het jaar meteen goed te beginnen! Dit houdt in dat onze lage uitzendtarieven voor opdrachtgevers niet omhoog gaan. 0,0%, nada, zip.

Uiteraard houdt XL bij haar tarieven wel rekening met wettelijke verhogingen rondom minimumloon en CAO-wijzigingen.

Nieuw jaar, nieuwe uitdaging: wat zijn de belangrijkste HR wetswijzigingen in 2021?

Bij omscholing ex-personeel, geen loonbelasting te betalen

Het kabinet beoogt omscholing makkelijker te maken in deze coronacrisis. Daardoor hoeft een werkgever voortaan geen loonbelasting te betalen, indien zij scholing betalen als jij je baan kwijtraakt. Zo zou de arbeidsmarktpositie van ex-werknemers verbeterd kunnen worden.

In het verleden werd de omscholing gezien als loon en moest hier belasting over worden afgedragen.

Ook een interessant staartje uit het vorige jaar: jezelf aanmelden voor NL Leert Door. Het kabinet mikt écht op (door)ontwikkeling tijdens de coronapandemie en startte een crisisproject waarbij werkend Nederland zich aan kan melden voor kosteloze trainingen en modules! Hiervoor werd eind 2020 al €95 miljoen euro vrijgemaakt.

Brexit nog ‘in limbo’

Ach, Brexit. Het Verenigd Koninkrijk is officieel al sinds 31 januari 2020 van start met het vertrek uit de EU. Fast forward naar 2021, maar de regels zijn nog onveranderd. Ook op het moment van schrijven zijn er gesprekken gaande over hoe de exacte wijzigingen tussen het VK en de EU.

Doet u internationaal zaken of reist u veel? Vanaf 1 oktober 2021 heeft u een geldig paspoort nodig om naar het VK te reizen. Vóór die tijd is een ID-bewijs nog afdoende.

Minimumloon omhoog

Vaste prik: jaarlijks wordt het minimumloon bijgesteld, met ingang van 1 januari en 1 juli. Op basis van een 36-urige werkweek, wordt het minimumloon voor iemand van 21 of ouder €10,80 per uur. Wordt bij jouw bedrijf een 40-urige werkweek gehanteerd? Dan bedraagt het WML bij deze leeftijd €9,72 per uur.

Het minimumloon is overigens een hot item in de politiek. Al jaren zijn gesprekken gaande, maar nu lijken vrijwel alle partijen eensgezind dat het minimumloon omhoog zou moeten naar 14 euro per uur. Die wijziging is er korte termijn echter nog niet (en of dit er uiteindelijk zal komen). Over de effecten hiervan op onder meer werkgelegenheid, wordt nog volop gediscussierd.

Belangrijke HR wetswijzigingen van 2021: stijging van het wettelijk minimumloon
Stijging van het wettelijk bruto minimumloon per maand, week en dag.

Arbeidskorting en heffingskorting gaan omhoog

Een significante wijziging voor werkenden: de arbeidskorting op de inkomstenbelasting gaat omlaag. Een rekenvoorbeeld: voor iemand met een bruto jaarinkomen van 40.000 euro, scheelt dit al 428 euro aan belastingen.

Ook de algemene heffingskorting gaat omhoog. Voor lagere inkomens scheelt dit meer dan voor mensen met een hoger inkomen: er moet minder belasting worden betaald bij een inkomen tot aan 68.507 bruto per jaar.

Inkomstenbelasting gaat omlaag

Er wordt iets geschoven in de grens rond de eerste schijf van de inkomstenbelasting, wat ook voor mensen met een uitkering in het voordeel is. Het tarief gaat licht omlaag naar 37,1 procent, waar dit eerst 37,35 procent was.

Thuiswerken? Belastingvrije reiskostenvergoeding stopt

In 2020 ging plots de halve wereld vanuit huis werken. Elke werkgever ging hier anders mee om: veel bedrijven stopten per direct met het uitbetalen van reiskostenvergoeding. Tenslotte, het verkeer tussen huis en kantoor werd gestopt. Sommige bedrijven bleven echter belastingvrije reiskostenvergoeding geven, ook voor personeel dat niet meer vanuit kantoor werkte.

De politiek zet dit tot een halt. Overigens is deze regeling met een maand uitgesteld: per 1 februari 2021 beslist het kabinet wat de nieuwe regel wordt. Oorspronkelijk zou de belastingsvrije vergoeding per 1 januari niet meer mogen.

Prijs van postzegels omhoog

Het zat er ook al wel weer aan te komen. Ook al gaat pakketbezorging door het dak, wij verstuurden in 2020 weer minder brieven. PostNL is hierdoor genoodzaakt de postzegel vijf cent duurder te maken, naar 96 cent. (Dat is een stijging van 218,2% in elf jaar tijd.)

Fiscale voordelen bij investeringen door bedrijven

Mede door corona, hoopt het kabinet juist nu investeringen door bedrijven verder te stimuleren. Hiervoor wordt de BIK geintroduceerd: de Baangerelateerde Investeringskorting. Deze tijdelijke regeling houdt in dat bedrijven korting op loonbelasting krijgen, wanneer zij dit en komend jaar investeringen doen.

Een betere positie voor franchisers

Nederland telt 34.000 franchisers: mensen die onder een gevestigd merk een eigen zaak openen – iets dat door o.a. de Hema en Bruna wordt gebruikt. Op last van de overheid, komt er in 2021 meer zeggenschap voor de franchisenemer.

Zo moet de franchisegever meer informatie geven aan de franchisenemer wanneer een contract wordt ondertekend. Ook moet een meerderheid van de franchisenemers voortaan instemmen indien een bedrijf bepaalde aanpassingen aan de formule wilt doen.

Ontzorgen bij XL

De wijzigingen zijn ingegaan per 1 januari 2021. Bent u er klaar voor?

Wilt u liever ontzorgen, schakel dan vrijblijvend met XL Uitzendbureau wat wij voor u kunnen betekenen. Met onze scherpe tarieven kunnen wij allerlei zorgen omtrent uw flexkrachten en vast personeel uit handen nemen, van payrolling met de laatste CAO-wijzigingen, tot ziekteverzuim.