Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Digitaal & Flexwerken, Tips.

Veel studenten willen studeren en werken in het buitenland. Ze zien een internationale carrière wel zitten. Ook bij ons uitzendbureau spreken we geregeld mensen die al een internationale carrière hebben of er een proberen te starten. Dit zijn vijf tips om je buitenlandse carrière een boost te geven.

Start jouw internationale carriere goed met deze tips voor werken in het buitenland

Soepeltjes werken in het buitenland:

1. Zorg dat je de taal onder de knie hebt

Het lijkt logisch om je te verdiepen in de taal van het land waar je naartoe gaat. Toch denken veel mensen dat ze het met Engels wel redden. De gangbare voertaal spreken heeft echter zo zijn voordelen. Het wordt niet alleen erg gewaardeerd, waardoor je loyaliteit opbouwt. Ook kun je gesprekken veel beter volgen en ergens meteen op inspringen. Dat versterkt je positie in het buitenland. Verder ben je voor werkgevers aantrekkelijker als je meer talen spreekt.

2. De juiste verwachtingen hebben is cruciaal

Werken of studeren in het buitenland kan je eigen culturele waarden op de proef stellen. Zelfs als je niet al te ver over de grens gaat of ruimdenkend bent, kun je problemen ondervinden om je aan te passen aan een nieuwe cultuur. Openstaan voor een ander cultureel perspectief is essentieel voor een succesvolle carrière in het buitenland.

3. Bouw aan je wereldwijde netwerk

Zodra je de taal kent, kun je gemakkelijk wereldwijd netwerken zonder taalbarrières. Nieuwe mensen ontmoeten is essentieel voor je buitenlandse succes. Bovendien geeft het je zelfvertrouwen als je al wat mensen kent voordat je daadwerkelijk naar het buitenland gaat. Hier vind je verschillende internationale alternatieven voor LinkedIn.

4. Verdiep je in de cultuur van jouw land

Normen en waarden verschillen wereldwijd enorm. Maar ook buurlanden België en Duitsland kunnen qua zakencultuur soms al erg verschillen van Nederland. Het is daarom belangrijk dat je je verdiept in de normen, waarden, regels en wetten van het land waar je jouw carrière wil uitbreiden. Overal ter wereld doen mensen graag op een vertrouwde manier zaken met elkaar, en als je je als vreemde eend gedraagt, werkt dan allesbehalve in jouw voordeel.

5. Ontmoet expats en doe vrijwilligerswerk

Eenmaal in het buitenland is het een goed idee om expats te ontmoeten met wie je ervaringen kunt delen. Vrijwilligerswerk is daarnaast een prima manier om de lokale bevolking te ontmoeten en inzicht te krijgen in de lokale arbeidsmarkt. Als je een bedrijf wilt beginnen in het buitenland, schakel dan een international recruitment agency in.