Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Selectie & assesments, Tips, Werving & recruitment.

Ieder bedrijf heeft wel een standaard lijstje met vragen klaar staan voor een sollicitatiegesprek. Het is goed om per gesprek de vragen wat af te wisselen en slimme vragen te stellen. Uiteraard moeten er een aantal basisvragen gesteld worden, maar per persoon kunt u andere vragen stellen om te kijken hoe een kandidaat hierop reageert. U kunt veel informatie halen uit een reactie van een sollicitant door een vraag te stellen die hij of zij niet verwacht.

 

  1. In wat voor werksfeer werk jij het liefst?

Door deze vraag tijdens een sollicitatiegesprek te stellen weet u meteen of de sollicitant bij de bedrijfscultuur past van de organisatie. Als de sollicitant aangeeft graag in een stille ruimte te werken, terwijl er veel mensen aan het bellen zijn, is dit waarschijnlijk geen goede match.

 

  1. Welke successen heb je behaald bij je vorige baan?

Deze vraag geeft meteen antwoord op welke kwaliteiten van een persoon u binnenhaalt bij de organisatie als u de sollicitant aanneemt. Het kan ook zijn dat de successen die de persoon behaald heeft voor uw bedrijf niet interessant zijn. Hierdoor kiest u ervoor om de sollicitant niet aan te nemen.

 

  1. Hoe omschrijft jouw vorige baas jou?

Als u antwoord krijgt op deze vraag, kunt u de vorige baas nabellen voor een referentie. Als de antwoorden overeen komen, weet u dat u een betrouwbare kandidaat binnenhaalt bij de organisatie.

 

  1. Hoeveel vliegtuigen vertrekken er per dag van Schiphol?

Deze vraag kunt u erin gooien om te zien hoe een sollicitant reageert, omdat hij of zij deze vraag waarschijnlijk niet verwacht. Bent u op zoek naar een werknemer die losjes is en gevoel voor humor heeft, dan hoopt u dat deze vraag niet te serieus wordt opgepakt maar dat er een grapje van gemaakt wordt.

 

  1. Hoe heb je gehandeld in een situatie waarbij je faalde?

Iedereen heeft wel eens iets niet goed gedaan of gefaald in een opdracht voor werk. Het is interessant om te weten hoe iemand in zo’n situatie handelt.

 

  1. Wat motiveert jou om een stapje extra te zetten?

Sommige mensen moeten iets extra’s hebben om voor te werken. Denk hierbij aan een bonusregeling, werken met targets of uitzicht op promotie. Het is goed om van tevoren te weten wat iemand motiveert en of u deze beloning als werkgever kan bieden.

 

  1. Wat kun jij ons leren?

U neemt niet alleen kandidaten aan die de taken kunnen uitvoeren die u als werkgever geeft. Het is ook belangrijk dat u (nieuwe) kennis en expertise aanneemt binnen uw organisatie.

 

sollicitatiegesprek