Geplaatst door Dennis Kalmeijer & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Ontwikkelingen uitzendbranche, Tips.

werknemer en werkgever spreken vrije dagen 2021 af

Elk jaar zijn er verschillende wettelijke feestdagen in ons land, maar vaak is het erg onduidelijk of u, als fulltimer of oproepkracht, op zo’n officiële feestdag vrij bent of toch moet werken. Dit verschilt erg per bedrijf, maar hangt ook af van uw cao, contract of het type feestdagen. Omdat het erg verwarrend kan zijn om welke vrije dagen in 2021 het kan gaan, hebben wij een aantal dingen voor u op een rijtje gezet.

Alle officiële feestdagen van 2021

Wij hebben hier voor u alle vakantiedagen van 2021 op een rijtje gezet. Het betreft hier nationale feestdagen die door de overheid worden vastgesteld: de belangrijkste vieringen of herdenkingen die landelijk gelden.

Houdt er rekening mee dat u niet standaard vrij hebt op deze wettelijke feestdagen. Voor de meeste wettelijke feestdagen regelt uw cao inderdaad dat u op deze betaalde werkdag verplicht vrij krijgt, maar dit geldt niet altijd. Hierover zo meer.

 • Nieuwjaarsdag 2021: 1 januari 2021;
 • Goede vrijdag 2021: 2 april 2021;
 • 1e Paasdag 2021: 4 april 2021;
 • 2e Paasdag 2021: 5 april 2021;
 • Koningsdag 2021: 27 april 2021;
 • Bevrijdingsdag 2021: 5 mei 2021;
 • Hemelvaartsdag 2021: 13 mei 2021;
 • 1e Pinksterdag 2021: 23 mei 2021;
 • 2e Pinksterdag 2021: 24 mei 2021;
 • 1e Kerstdag 2021: 25 december 2021;
 • 2e Kerstdag 2021: 26 december 2021;
 • Oudejaarsdag 2021: 31 december 2021;

Verplichte vrije dagen

Wilt u zekerheid of u op deze officiële feestdagen verplicht vrij krijgt van werk? Hiervoor u kijken in de CAO of arbeidsovereenkomst die voor u geldt. Daar staat vaak in of u een vrije dag hebt of dat u wel moet werken, maar misschien tegen een extra beloning of compensatie. Bent u het hier niet mee eens of wilt u weten waarom gekozen is bepaalde dagen geen betaald vrij te geven, raden wij u aan om in gesprek te gaan met uw werkgever.

Heb ik als zzp’er recht op vrije dagen?

Voor zzp’ers gelden andere regels omtrent de vrije dagen dan voor mensen in loondienst. Zzp’ers zijn hun eigen baas en hebben dus geen wettelijke verplichtingen op het gebied van vakantiedagen. Zij kunnen zelf bepalen of ze gaan werken of niet: ook op alle wettelijke feestdagen in Nederland. Een slimme zzp’er heeft dergelijke vrije dagen, geheel terecht, correct doorberekend in het standaard uurtarief.

Tips om slim vrije dagen op te nemen in 2021

Elke lente is het weer feest: in april en mei (of december) volgen er vrij veel losse feestdagen op rij. Benut deze optimaal, door ruim tevoren extra verlof op te nemen. Zo heeft u het echte vakantiegevoel, zonder al te veel verlofdagen kwijt te zijn.

Het is dan verstandig om aan de volgende dingen te denken. Bekijk allereerst hoe de officiële feestdagen vallen. Valt Koningsdag op een donderdag? Pak er die vrijdag een extra dag verlof bij. Fijn voor uzelf, maar ook best prettig voor uw werkgever.

Ook is het slim om rond weekenden vrijedagen aan te vragen. Deze kunnen ook makkelijker goedgekeurd worden, omdat ze makkelijker op te vangen zijn.

Wat zijn géén verplichte vrije dagen?

Op bijna alle feestdagen zijn de meeste bedrijven in het land dicht en zijn de meestal Nederlanders automatisch vrij. Echter zijn er drie bekende feestdagen waar vaak verwarring over is. We hebben het hier over Koningsdag, Bevrijdingsdag en Goede Vrijdag. Op deze feestdagen gaan alsnog veel bedrijven dicht, maar in veel cao’s staat het niet als verplichte vrije dag. Werkgevers hebben het recht te zeggen dat u gewoon moet werken.

Wilt u nog meer lezen over de regels rondom de vrijedagen? Neem dan snel een kijkje op onze website en lees hier verder.