Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Processen, Werkvloer.

Met de zomervakantie die is begonnen, of in het verschiet ligt (afhankelijk van uw regio), dient er rekening mee te worden gehouden dat uw werknemers op vakantie zullen gaan. Bent u hier al op voorbereid en is het vakantierooster in uw bedrijf al rond? Mocht er toch onderbezetting dreigen in de zomervakantie, dan hebben wij hier een aantal tips voor.

 

Wat te doen bij onderbezetting in de zomervakantie

 

Waar moet u aan denken bij vakantiekrachten?

Als uw vaste werknemers op vakantie gaan, is het een idee om vakantiekrachten in te huren. Wel zijn er regels voor het soort werk wat u doet en voor leeftijd. 16-jarigen zijn weer anders in te zetten dan bijvoorbeeld 13-jarigen en mogen nog geen volledige dagen draaien. 18 jaar en ouders zijn voor de wet volwassen, dus zijn ruim inzetbaar. Vakantiekrachten inhuren kan bijvoorbeeld bij een uitzendbureau. Deze zijn tijdelijk en voor een bepaalde dienstperiode. Als u vakantiekrachten bij XL Studenten Uitzendbureau aanneemt, bent u er zeker van dat er kwalitatief goede krachten worden aangeleverd. Zij zijn zeer flexibel en in het algemeen zijn deze vakantiekrachten goedkoper. U hoeft er niks voor te doen, want dat doet XL.

 

Over de grens kijken voor werknemers?

Voor bepaalde sectoren is vaak goedkoper om werknemers van buitenaf aan te nemen. Het is immers makkelijker geworden om binnen Europa in andere landen te werken. Deze werknemers verlaten vaak hun geboorteland omdat er over de grens meer werkgelegenheid is. Ze zijn dan ook erg gemotiveerd en werken hard. Er zijn wel wat eisen gebonden aan het inhuren van buitenlandse werknemers. U moet namelijk eerst in eigen land of EER-landen kijken voor personeel. EER-landen zijn alle Europese landen en hebben geen werkvergunning nodig. Heeft u er echt alles gedaan om personeel binnen deze eisen te vinden, maar is het niet gelukt? Dan mag u hierbuiten kijken. Wel moeten zij een vergunning hebben en mogen zij maar maximaal 3 maanden bij u werken. Daarnaast dient u ten alle tijden een kopietje van hun legitimatie te kunnen laten zien. Zelfs tot 5 jaar na hun dienst.

 

Wat zijn de regels van het vakantieverlof?

Zo vlak voor de vakantie is dit een uitstekend moment om nog eens de regels van het vakantieverlof door te nemen. Deze aanvragen dienen altijd bij u ingeleverd te worden en goedgekeurd of afgekeurd worden. In principe mag u alleen een aanvraag weigeren als het grote problemen voor het bedrijf oplevert of een andere gewichtige reden. Als u na 2 weken vanaf het moment van inleveren nog niet gereageerd hebt, is de aanvraag automatisch goedgekeurd. De vakantiedagen zijn 6 maanden na de laatste datum  van het 1e jaar geldig. Daarna vervallen ze. Deze regels gelden alleen voor de wettelijke vakantiedagen, voor de bovenwettelijke vakantiedagen gelden namelijk andere regels. Deze vervallen 5 jaar later.

 

Hoe maakt u een vakantierooster?

Maak onder uw werknemers duidelijk wanneer de uiterste datum is dat vakantieverlof mag worden ingediend. Bepaald hoeveel werknemers u minimaal nodig heeft zodat uw bedrijf nog normaal kan functioneren. Nu heeft u een vakantierooster gemaakt, wat in één opslag een overzicht geeft. Mocht er onderbezetting dreigen? Dan kunt u met uw medewerkers overleggen of zij eventueel een andere datum kunnen aanvragen of hier onderling uit kunnen komen. Breng dit schema duidelijk naar buiten aan uw werknemers, zo is het voor iedereen duidelijk. Wellicht dat uw werknemers bepaalde taken tijdelijk over willen nemen van elkaar? Als u hier flexibel mee omgaat, zullen uw werknemers ook flexibel zijn.

 

Zomervakantie