Geplaatst door Ilja Dijkstra & opgeslagen onder Arbeidsmarkt.

Iedereen is tegenwoordig wel actief op social media. Veel mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt zijn hebben ook een Linkedin profiel. In sommige bedrijven stelt een werkgever de werknemer verplicht om bepaalde zaken op zijn of haar privé Linkedin te plaatsen. De vraag is echter of dit eigenlijk wel mag…

Voorschriften

Een werkgever heeft instructiebevoegdheid volgens de wet. Dit houdt in dat de werkgever instructies mag geven aan de werknemer zolang deze instructies vallen binnen de grenzen van de arbeidsovereenkomst. Er zijn twee soorten voorschriften:

  1. Voorschriften die gaan over het verrichten van de arbeid;
  2. Voorschriften die leiden tot het bevorderen van de goede orde in de onderneming.

Een werknemer kan bepalen of hij de voorschriften van de werkgever volgt of niet. Wanneer de werknemer weigert, wordt er gesproken van werkweigering. Bij de voorschriften moet wel rekening worden gehouden met de grondwet. Een werkgever mag een werknemer bijvoorbeeld niet verplichten om een bepaald kapsel te nemen en wanneer de werknemer een hoofddoek draagt, mag de werkgever niet verplichten deze af te doen.

Social media 

Betreffende het gebruik van social media, mag de werkgever een voorschrift uitschrijven waarbij de werknemer bepaalde berichten op een zakelijk social media account van het bedrijf moet plaatsen. Het wordt een ander verhaal wanneer de werkgever een voorschrift maakt waarbij de werknemer bepaalde berichten verplicht op een privé account moet plaatsen. Hierbij is er sprake van inbreuk op privacy.

De werkgever kan daarentegen wel voorschrijven wat een werknemer niet op social media mag plaatsen. Dit geldt voor zowel fulltime als parttime personeel. In bijna alle arbeidsovereenkomsten staat een relatiebeding of geheimhoudingsverklaring die ondertekend wordt. Dit betekent dat men werkgerelateerde informatie niet in privétijd mag verspreiden. Ook op social media mogen zulke berichten dus niet geplaatst worden.

LinkedIn app