Geplaatst door Kimberley Thomas & opgeslagen onder Ontwikkelingen uitzendbranche.

Veel werkgevers klagen over werknemers die niet goed functioneren. Ze komen vaak te laat, leveren slecht werk op, denken niet mee of komen hun afspraken niet na. Werkgevers voelen zich vaak machteloos in dit soort situaties. De werknemers hebben vaste contracten of staan juridisch heel sterk. Hierdoor kan het lastig zijn om een werknemer de deur uit te sturen. Wat kunt u in deze situatie wel doen als werkgever? In deze blog gaan we daar dieper op in.

1.   Onderzoek de situatie

Waarom functioneert de werknemer niet naar behoren? Dit is de eerste vraag die werkgevers zichzelf moeten stellen als ze bezig zijn met het optimaliseren van de productiviteit binnen hun bedrijf. Veel werkgevers zullen in eerste instantie denken aan een soort straf om ervoor te zorgen dat hun werknemer weer naar behoren gaat functioneren. Zorg dus dat u erachter komt wat de oorzaak is van het slechte functioneren van uw werknemer voordat u enige drastische maatregelen onderneemt. 

2.   Ga een serieus gesprek aan met de medewerker

Ga met de werknemer in gesprek om erachter te komen wat precies de reden is voor het slechte functioneren. Vervolgens kunt u als werkgever duidelijk krijgen wat u kunt doen om het probleem te verhelpen. Vaak verschuilen werknemers hun persoonlijke leven en is het dus niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Door echt met de werknemer ervoor te gaan zitten en een diep gesprek te voeren kunnen er allerlei problemen naar boven komen die de werknemer anders nooit zou vertellen. 

3.   Wees concreet in je feedback

Maak goed duidelijk wat u vindt wat er misgaat in het functioneren van de werknemer door concrete feedback te geven. Het is belangrijk dat u ook de positieve aspecten van de werknemer duidelijk maakt. Zorg ook dat u de werknemer niet volledig afbrandt. Er zijn namelijk een hoop valide redenen waarom een werknemer niet goed kan functioneren. Daarnaast is het ook belangrijk om uw eigen idee te geven van een mogelijke oplossing voor het slechte functioneren. Hierdoor voelt een werknemer zich niet volledig hopeloos tijdens het gesprek.

4.   Maak een ontwikkelplan

Ga vervolgens samen met de werknemer aan de slag met het maken van een ontwikkelingsplan. Zo’n ontwikkelingsplan kan inhouden dat een werknemer wat meer tijd vrij neemt of in therapie gaat. Het is belangrijk dat dit ontwikkelplan niet alleen van één kant komt, maar wederzijds bedacht is door de twee partijen. Zo is er overeenstemming over wat er moet gebeuren en is er minder kans dat één van de twee zich niet aan de afspraken houdt.

5.   Evalueer de situatie regelmatig 

Zorg dat de werknemer zich aan de afspraken houdt en check regelmatig hoe hij/zij presteert op de werkvloer. Als er een duidelijke positieve ontwikkeling is kan het goed zijn om de werknemer hierop te complimenteren. Dit zorgt voor meer motivatie om de positieve trend voort te zetten.