Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Tips, Werving & recruitment.

Jouw curriculum vitae (letterlijk betekent dit: levensloop) moet een duidelijk overzicht geven van jouw werkervaring, vaardigheden en kennis. Het is de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt. Met jouw CV presenteer jij jezelf: het gaat over jou als werknemer. Uiteraard wil jij een waardevol CV maken en eruit springen tussen de overige sollicitanten, maar hoe zorg je ervoor dat je een waardevol CV maakt? Wat doe je wel en juist niet als je de concurrentie wilt verslaan?

Tips bij cv maken? Een beetje benchmarken: wat is het gemiddeld salaris in Nederland per leeftijd en opleidingsniveau?

5 tips voor een professioneel cv:

1. Sluit aan bij de functie waarop je solliciteert

Elke werkgever stelt in de vacature andere eisen aan een kandidaat. Ook al solliciteer je op een soortgelijke functie bij diverse werkgevers, de accenten kunnen net anders liggen. Speel daarop in door eerst een basis cv te maken: hierin noteer je alles wat je gedaan hebt, kan en wil. Elke nieuwe werkervaring, cursus en vaardigheid kan daar in.

Werk dit cv geregeld bij, maar stuur het nooit op. In het cv waarmee je solliciteert, zet je alleen de zaken die relevant zijn voor de functie. Welke zaken relevant zijn, lees je natuurlijk in de vacaturetekst. Zo maak je per sollicitatie een aangepast cv en dat is veel interessanter dan een standaard opsomming. Een werkgever zal het waarderen dat je deze moeite neemt.

2. Verplichte onderdelen cv

Neem op je cv in ieder geval je persoonlijke gegevens, werkervaring en opleidingen op. Contactgegevens, woonplaats en huwelijkse staat worden doorgaans ook prominent op de eerste pagina verwacht.

3. Maak je cv persoonlijk

Natuurlijk is solliciteren iets zakelijks, maar het is aan te raden om een aantal persoonlijke elementen op te nemen. Je kunt een foto van jezelf toevoegen, hoewel de meningen hier over zijn verdeeld. Een zogenaamd ‘persoonlijk profiel’ is wellicht nóg interessanter.

Een persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv, waarin je in een paar regels iets vertelt over jouw ambities, geleverde resultaten of persoonlijke eigenschappen. Een persoonlijk profiel zegt dus iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt. Daarmee is het voor een werkgever inhoudelijk interessanter dan een foto.

4. Een cv met weinig of zonder werkervaring?

Heb je weinig of zelfs geen werkervaring? Geen paniek! Zeker bij starters op de arbeidsmarkt kijkt geen werkgever er van op dat je geen of weinig werkervaring hebt. Probeer het accent op je CV dan anders te leggen. Begin met het benoemen van je opleidingen of maak een zogenaamd ‘vaardigheden CV’ waarbij je de nadruk legt op jouw kennis, vaardigheden en (persoonlijke) kwaliteiten.

5. Maak je cv creatief

Bedenk dat er vele manieren zijn om je cv boeiender te maken door je creativiteit te gebruiken. Door het gebruik van kleur en een bepaald lettertype kan je cv al net wat meer opvallen. Of je maakt een video cv waarin je iets over jezelf (als werknemer) vertelt.

Ook kun je een website met bijvoorbeeld je portfolio (van eerder werk) maken. Dit zijn extraatjes waarmee je zeker opvalt. Bedenk wel dat het bij jou en bij de functie moet passen. Niet elke baan leent zich ervoor om creatief helemaal los te gaan. Gebruik liever geen schreeuwende kleuren en maak je cv niet te druk en vol: overzicht is ook belangrijk!

Met de cv maker op de website van Studentenvacature kun je je gegevens invullen en gemakkelijk een cv maken. Alles is geautomatiseerd en je ontvangt je cv op je mailadres. Een CV maken was nog nooit zo gemakkelijk geweest. 

Tot slot

Nog een kleine nabrander… Benadruk jouw positieve eigenschappen en beschrijf jouw vaardigheden en kwaliteiten op een positieve manier. Je hoeft wat betreft jouw goede eigenschappen niet bescheiden te zijn. Ben jij planmatig ingesteld en is dat belangrijk in de functie? Zeg dan niet dat je “niet tegen chaos kan”, maar zeg bijvoorbeeld dat je goed kunt plannen of dat je probleemloos deadlines haalt. Volg jij deze tips, dan maak je een waardevol CV. 

Ben je op zoek naar een baan? De leukste studenten bijbanen vind je op StudentenVacature.nl!