Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Ontwikkelingen uitzendbranche, stage.

Elk half jaar in september en januari komen er een overvloed aan stagevacatures online te staan. Studenten zoeken een stageplaats waar ze de gedurende half jaar ervaring en kennis op kunnen doen en dat is lastiger dan ooit. Er wordt zorgvuldig geselecteerd en er worden meerdere sollicitatiegesprekken gepland. Maar wat zijn de selectiepunten? Waar letten potentiële stagiaires op tijdens een sollicitatiegesprek?

De vijf selectiepunten waar een stagiair naar kijkt:

Meisje dat naar de camera bij het kiezen van een stageplek

1. Omvang van de organisatie

Vanuit scholen wordt er een aantal fte aan fulltimers verplicht gesteld. Dit is meestal tussen de 15 en 20 fulltimers. De voorkeur naar grotere bedrijven is er niet alleen door een verplichting vanuit school, maar geeft ook houvast hoe de organisatie is georganiseerd. Grotere bedrijven hebben vaak een betere organisatie en uitgebreide afdelingen. 

2. Woon- en werkafstand

Het openbaar verkeer speelt een grote rol in de keuze van de student. De trein, metro, tram en bus zijn cruciaal voor een student. Aan de hand van deze vervoersmiddelen wordt ook de reistijd berekend die overwogen wordt voordat ze verder in zee gaan met het bedrijf of solliciteren voor een functie. Een student is sneller geneigd om te solliciteren bij een bedrijf dat centraal gelegen is, dan bij een lastig te bereiken kantoor op een industrieterrein.

3. Ervaringen met stagiaires

Er wordt door de student gevraagd naar de ervaringen met stagiaires, maar studenten doen ook zelf research naar het bedrijf. Bedrijven die meer ervaring hebben, weten hoe ze moeten omgaan met stagiaires en hoe ze deze moeten begeleiden. Er is een betere inschatting in de – niet te onderschatten – tijd die een stagiair(e) in beslag neemt.

4. Stagevergoeding

Een goede stagevergoeding is een motivatie voor vele studenten. Er zal daarom ook tijdens het gesprek worden gevraagd naar de vergoeding die het bedrijf uitkeert. De stagevergoedingen lopen bij een HBO student op tot de 450 euro. Bij een WO student zal dit meer zijn.

5. Verwachtingen verduidelijken

Zorg dat je een duidelijk takenpakket hebt voor een stagiaire zodat het duidelijk is wat de stagiaire kan verwachten tijdens de stageperiode. Voordat je een stagiaire in dienst neemt moet u ervoor zorgen dat u duidelijk heeft wat de hoofdopdracht zal zijn als basis voor de werkzaamheden van de stagiair.

Wilt u het werven en selecteren van een stagiair uit handen geven en volledig focussen op andere werkzaamheden? Kijk dan op de website voor mogelijkheden om een vacature te plaatsen.