Geplaatst door Ilja Dijkstra & opgeslagen onder Selectie & assesments, Tips, Werving & recruitment.

Het opstellen van een vacature, daar begint het werving- en selectieproces mee. Tijdens het schrijven van een vacature moet duidelijk zijn wat voor soort kandidaat voor de functie wordt gezocht. Van tevoren wordt daarom een functieprofiel opgesteld, zodat de vacature de juiste punten bevat. Ieder bedrijf wil het beste talent van de markt plukken, maar hoe kunt u die selecteren en hoe houdt u die vast?

Vacature schrijven

Eerst wordt het functieprofiel van de perfecte kandidaat opgesteld. Vervolgens wordt aan de hand van dit functieprofiel een vacature geschreven. Bij het schrijven van een vacature is het belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt welke competenties en kennis de recruiter wil selecteren. Wel moet worden voorkomen dat de vacature zoveel eisen bevat dat het kandidaten afschrikt om te reageren. Verwerk dus van de 10 punten die in het functieprofiel staan bijvoorbeeld de 7 belangrijkste. Dit zorgt voor meer reacties op de vacature. Achteraf kunt u altijd nog selecteren op de laatste drie criteria die niet zijn opgenomen in de vacature.

Sollicitatieronde

De eerste selectie is gekozen op basis van CV en motivatie. Nu volgen de sollicitaties, waarbij gelet kan worden op andere criteria. Als bedrijf kunt u nu kiezen voor een extravert persoon als dit precies past bij de organisatie. Vraag u ook af of deze persoon over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om de functie goed uit te kunnen voeren. Daarnaast kunt u een persoon kiezen op basis van de waarden die hij of zij belangrijk vindt. Waarschijnlijk blijft iemand het langste verbonden aan een bedrijf als zijn of haar waarden overeenkomen met die van het bedrijf. Tijdens het sollicitatiegesprek kunt u dus kiezen voor kennis, persoonlijkheid of waarden. Komt u iemand tegen waarvan de combinatie van deze drie passen bij het bedrijf, dan zal dat de juiste match zijn.

Gebruik aanvullende procedures

Voor iedere functie zijn andere competenties en eigenschappen nodig. Daarom kunt u als bedrijf kiezen om na de sollicitatieronde een extra procedure toe te voegen. Voor functies waarbij analytisch denken belangrijk is, kunt u een extra analytische test toevoegen. Voor sommige functies moet de kandidaat veel presentaties geven en is charisma belangrijk. U kunt dan de persoon vragen een pitch of presentatie te geven of de pitch op video in kan sturen.

Om de juiste kandidaat te vinden is een goed werving- en selectieproces belangrijk. Dit proces kan zo kort of lang duren als het bedrijf zelf wil. Hoe meer extra procedures toegevoegd worden, hoe minder kans op een mismatch. Sommige bedrijven hebben geen tijd voor een uitgebreid werving- en selectieproces en geven deze (voor een deel) uit handen aan een uitzendbureau.

Voorkom een mismatch bij het selecteren van talent