Geplaatst door Sanne van den Brandt & opgeslagen onder Werkvloer.

De meeste mensen werken 8 uur per dag, en sommige misschien wel 10 of zelfs 12 uur. Dat is een ontzettend groot deel van een mensenleven! Nu zijn er echter ook bedrijven waar werknemers slechts 5 of 6 uur per dag werken, en dat voor hetzelfde salaris! Wordt dit het werken van de toekomst? Wij zetten de voor- en nadelen van een 5- of 6-urige werkdag voor u op een rij.

Voordelen van een korte werkdag

 • Betere besteding van tijd
  Zelfs de meest productieve werknemers, werken niet 8 uur per dag, ook al hebben zij officieel een 8-urige werkdag. De tijd dat werknemers écht productief zijn is per dag zelfs maar zo’n 3 uur. De meeste mensen kunnen het namelijk niet volhouden om zich langer voluit te concentreren.
 • Meer productiviteit en minder ziekmeldingen
  Met een 5- of 6-urige werkdag, hebben mensen meer vrije tijd. Deze kunnen ze besteden aan slapen, sporten en het doen van leuke dingen, met bijvoorbeeld familie en vrienden. Dit maakt werknemers gelukkiger, waardoor ze uiteindelijk, ook tijdens hun werk, productiever worden. Bovendien leidt dit tot minder ziekmeldingen, wat weer kosten bespaard.

Nadelen van een korte werkdag

 • Prioriteiten stellen
  Met een 5- of 6-urige werkdag en hetzelfde aantal werknemers moet u wel prioriteiten stellen. Er zijn immers minder uren beschikbaar om werk uit te voeren. Aan de ene kant is dit een voordeel: slechts de allerbelangrijkste taken worden nog uitgevoerd. Zo wordt kostbare tijd niet verspild aan zaken die er eigenlijk niet toe doen. Aan de andere kant: u zult er wel moeten zorgen dat het belangrijke werk, nog steeds goed wordt uitgevoerd, en niet wordt afgeraffeld.
 • Kosten
  Wanneer alle taken op dit moment belangrijk zijn, heeft u extra personeel nodig. Dat kost natuurlijk het nodige geld. Het verschilt per bedrijf of deze kosten opwegen, tegen de voordelen van meer effectiviteit, meer productiviteit en minder ziekmeldingen. Dat zult u als werkgever moeten berekenen.

Wat denkt u? Is een 5- of 6-urige werkdag iets voor binnen uw bedrijf?

5- of 6-urige werkdag