Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Arbeidsmarkt.

In je studententijd studeer je, heb je het druk met je vriendschappen, uitgaan en ervaringen opdoen. Hiervoor heb je natuurlijk wel wat geld nodig, waardoor het zoeken naar een bijbaan vaak een logische stap is. Een bijbaan is echter veel meer dan alleen wat extra inkomen en heeft vele andere voordelen waar je ook later profijt van hebt.

Ervaring opdoen in het bedrijfsleven

Een van de grootste voordelen aan een bijbaan in je studententijd is dat je ervaring opdoet in het bedrijfsleven. Ieder bedrijf is er in principe op gericht om winst te maken, waar je ook werkt. Hierdoor leer je hoe dit proces werkt en of er bijvoorbeeld veel wordt ingezet op online marketing of juist een traditionelere manier van adverteren, hoe klanten het best aangesproken kunnen worden en hoe je ervoor zorgt dat deze tevreden zijn. Ook maak je kennis met de bedrijfscultuur. In het bedrijfsregel gaan mensen vaak anders met elkaar om dan dat je gewend bent van je opleiding. De cultuur in elke organisatie is leerzaam.

Jezelf uitdagen

Na een aantal maanden of jaren bij hetzelfde bedrijf kun je uitgekeken raken op je bijbaan. Dat is helemaal niet erg. Het is belangrijk dat je jezelf uit blijft dagen en jezelf motiveert om te blijven leren om zoveel mogelijk uit je baan te halen. Ga weer opzoek naar een ander bijbaantje met nieuwe uitdagingen en nieuwe mensen. Dit kan in dezelfde branche zijn, maar ook heel ergens anders. Vaak kun je hierbij ook een stapje omhoog nemen qua salaris omdat je al ervaring hebt.

Doorstromen na je studie

Als je tijdens je studie al een relevante bijbaan hebt bij een leuk bedrijf, kan er de mogelijkheid ontstaan dat je hier na je studie kunt blijven werken. Doorstromen naar een nieuwe functie binnen de onderneming waar je al bekend bent kan heel prettig zijn. Het is lang niet zo vanzelfsprekend dat je na je afstuderen direct een baan vindt, waardoor het verstandig is om al tijdens je studie werk of een stage te vinden dat bij je opleiding aansluit en waar je wellicht kunt blijven werken na je studie. Hierdoor is het ook minder erg als je een onbetaalde of laagbetaalde stage doet, omdat dit zich later wel weer terugverdiend. Als je krap bij kas zit, kun je bijvoorbeeld wat bijlenen of eens kritisch kijken naar je vaste lasten. Met een energievergelijker zie je direct wat je kunt besparen op de energiekosten en ook op verzekeringen valt vaak te besparen.

Aantoonbare werkervaring

Ervaring is een van de eerste zaken waar jouw toekomstige werkgever naar kijkt. Een goed cv bestaat niet alleen uit de juiste opleiding en nevenactiviteiten, maar ook een relevante bijbaan waarmee je kunt aantonen dat je ervaring hebt. Per vacature reageren vaak tientallen mensen omdat er nog steeds veel krapte op de arbeidsmarkt is, waardoor je echt moet opvallen om kans te maken op een baan. Al tijdens je studie kun je jouw bijbaantjes slim uitzoeken om zo aan je cv te bouwen. Ook weet je bij sollicitaties beter waar je het over hebt als je het bedrijfsleven kent en kun je jezelf overtuigender solliciteren omdat jij weet waar de recruiter of werkgever naar op zoek is.

Ben jij enthousiast geworden? Wij hebben vele vacatures openstaan die je automatisch per e-mail ontvangt. Schrijf je direct in.