Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Tips, Werkvloer.

Met de warme temperaturen van de afgelopen en komende weken genieten veel mensen lekker van de zon. Als u en uw werknemers buitenwerken kan dit niet prettig zijn. Het warme weer kan zelfs enige risico’s met zich meebrengen. Volg de onderstaande tips om het voor u en uw buitenwerkers draaglijker en veiliger te maken in de zomer.

Aanpassingen

Werken via een tropenrooster kan een oplossing zijn voor het buitenwerken. Dit betekent dat u buiten de heetste tijden van de dag om werkt. Begin een uurtje eerder en eindig ook een uurtje eerder. Houd vaker pauze en werk wat kortere periodes. Probeer als het kan ook zo vaak mogelijk de schaduw op te zoeken. Om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen moet u genoeg blijven drinken. Zorg er voor dat er genoeg water binnen handbereik staat. Schaf UV beschermende kleding aan en het liefst van zo ventilerend mogelijk materiaal. En misschien wel het belangrijkste, smeer u goed in. Doe dit om de 2 uur met een hoge factor.

Schadelijke gevolgen

Buitenwerken in de hitte kan schadelijke gevolgen voor het lichaam en gezondheid met zich meebrengen. De langdurige blootstelling aan de zon kan de concentratie doen afnemen, met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Het lichaam moet harder werken om de warme kwijt te kunnen en transpireert meer. Het hart gaat sneller kloppen en het bloed gaat sneller stromen. Hierdoor kunnen uw werknemers zich snel onwel voelen. Denk hierbij aan duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Ook ligt het gevaar van een zonnesteek om de hoek. Symptomen zijn rillen, vermoeidheid, gloeiende huid, misselijkheid en balans verliezen. Ook kan een zonnesteek gepaard gaan met vreemd gedrag. Houd uzelf en uw werknemers daarom goed in de gaten op deze warme dagen. Doordat u en uw werknemers vaker worden blootgesteld aan de zon, is het risico op huidkanker ook groter. Bescherm uzelf hierdoor dan altijd extra als u en uw werknemers buitenwerken.

Tips voor buitenwerken in de zomer