Geplaatst door Dennis Kalmeijer & opgeslagen onder Onderzoeken, Ontwikkelingen uitzendbranche, Tips, Werkvloer.

pesten op werkvloer voorkomen

Pesten is iets wat veel vaker voorkomt dan de meeste mensen denken. Het gebeurt overal en vaak zonder dat je het doorhebt. Vaak denken mensen dat het alleen op school of spotclubs gebeurd, maar dat is niet het geval. Het kan namelijk gewoon zijn dat uw full– of parttimers het gewoon op de werkvloer doen. Dat is iets wat u natuurlijk niet wilt en daarom is het belangrijk dat u het probeert te voorkomen. Maar hoe kunt u dit het beste doen?

Bespreekbaar maken

Ten eerste is het verstandig om er gewoon over te praten. Er heerst vaak een taboe op de werkvloer dat er niet over gepraat kan worden, maar het is het verstandigste om dat juist wel te doen. U wilt dat uw werknemers het op tijd aangeven als er gepest wordt, zodat u het kunt voorkomen. Als u er zelf over praat en aangeeft dat ze alles kunnen zeggen dat u, hebben uw werknemers meer vertrouwen in u en kunnen ze u makkelijker aanspreken als het echt nodig is. U bent dan onbewust hun vertrouwenspersoon.

Goede voorbeeld

Misschien lijkt dit vanzelfsprekend, maar dat is zeker niet het geval. In praktijk zijn er veel werkgevers die wel eens grapje maken, welke ook wel verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. Doordat zij zelf dat slechte voorbeeld geven, kunnen werknemers het onderling overnemen. Hierdoor kan het zijn dat er uiteindelijk gepest wordt op uw eigen werkvloer. Dit wil je niet en daarom is het heel belangrijk dat u dat niet doet en zelf het goede voorbeeld geeft!

Regels

Als laatste gaan we het over regels hebben. Regels zijn belangrijk en heb je altijd nodig binnen groepen en dus ook op de werkvloer. In deze regels kunt u aangeven wat er mag en wat niet. Ook op het gebied van pesten. Als iedereen deze regels weet en accepteert, zullen ze er ook beter bij stilstaan en kunt u het pesten voorkomen.

Ook is het fijn dat u iemand altijd kan wijzen naar de regels. Deze staan namelijk vast en weet iedereen als het goed is. Zo kunnen er geen discussies ontstaan waarbij de werknemer zegt dat hij niet wist dat dat niet mocht. U kunt het daarna eventueel noteren in het personeelsdossier van ‘de pestkop’, zodat het vanaf dan gewoon zwart op wit. Dit zullen werknemers echt willen voorkomen.

Bent u er achter gekomen dat er op uw werkvloer wordt gepest en heeft u dat niet kunnen voorkomen. Lees dan snel ‘pesten op de werkvloer; het gebeurt echt’, voor een aantal tips!