Geplaatst door Chantal Duivenvoorden & opgeslagen onder Onderzoeken.

Wilt u uw personeel motiveren? Hoe bent u van plan om dit te doen? Lange tijd werd in bijna alle artikelen de prestatiebeloning aangeprezen. U geeft uw werknemers een flinke cheque en ze gaan wel harder voor u lopen. Ondertussen zijn er ook artikelen verschenen die deze gedachtegang flink tegengaan. Geld werkt niet! Wilt u weten hoe het nou echt zit? U leest het hier.

Draait het allemaal om geld?

Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat de bonus een averechtse werking kan hebben. Maar dit is niet in alle gevallen zo. Bij simpele mechanische taken werkt een bonus namelijk vaak wel. Komt er echter bij het uitvoeren van de taak een enkele cognitieve skill bij kijken, dan wordt een bonus afgeraden. Uit meerdere onderzoeken is zelfs gebleken hoe hoger de bonus, hoe slechter de prestatie! Beloning in de vorm van geld heeft een negatief effect op creativiteit, innovatie en dus prestatie bij taken waarbij het brein de motor is achter al het denkwerk.

Toch oppassen!

Een flinke cheque werkt dus bij simpele routinematige taken, maar toch moet u voorzichtig zijn. Geldbeloningen hebben namelijk negatieve bijeffecten. Wanneer mensen beloond worden met geld zijn zij geneigd strategisch gedrag te vertonen met als gevolgd dat zij minder sociaal zijn. Kan een werknemer wel wat hulp gebruiken? Dan is de andere werknemer sneller geneigd om zijn collega in de brand te latten zitten. Hierdoor maakt hij of zij namelijk meer kans op die ene bonus. Mensen zijn van nature ook nooit verzadigd! Dit betekent dat die beloning van 3 maanden geleden inmiddels al te weinig is. Mensen verschuiven hun verzadigingsniveau omhoog en de bonus heeft zijn werking al gedaan. Een bonus werkt dus alleen op korte termijn (max. 3 maanden)!

Wat dan wel?

Een geldbonus bij routine matig werk werkt dus alleen op korte termijn en men moet dus rekening houden met bijeffecten. Maar hoe motiveert u dan uw personeel met denkwerk? Intrinsieke motivatie! Deze motivatie komt uit de mensen zelf. Zij zijn gemotiveerd omdat zij willen groeien en dit geeft hen voldoening en maakt gelukkig. Dit betekent dat u uw tijdelijke personeel en vaste personeel kunt motiveren met waardering en respect, doorgroeimogelijkheden, zelfontplooiing, teamgevoel en verantwoordelijkheid. Ook voor routinematig werk blijft dit de grootste drijfveer voor een goede prestatie. Dus laat u de bonus staan?

money