Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Werving & recruitment.

De arbeidsmarkt trekt weer aan en dat betekent dat talentvolle jonge mensen meer keuze hebben aan banen. Als werkgever is het daarom belangrijk om op te vallen bij deze doelgroep. Om deze doelgroep te bereiken en aan te nemen als nieuw fulltime personeel, zijn er een aantal tips en aanpassingen die in 2021 zeker belangrijk zijn.

Hoe kom je op de radar bij young potentials? XL geeft tips over jong talent

Tips om jong talent te werven:

1. Recruiten via social media

De jonge talentvolle werkzoekenden zijn met name actief op social media. In plaats van een vacature te verspreiden via de traditionele vacaturewebsites, is het verstandig om ook social media in te zetten. Met name Facebook, Instagram, Linkedin en zelfs Snapchat zijn platforms waar de jongeren actief zijn. Je krijt gemakkelijk reacties. Vele werkgevers waren u voor. 

2. Creëer een gezellige, vriendschappelijke werksfeer

Jongeren zijn tegenwoordig niet alleen op zoek naar leuk werk, maar ook de collega’s waarmee zij gaan werken vinden zij belangrijk. Steeds vaker zie je dat collega’s buiten werk om leuke dingen met elkaar doen. Jongeren zijn dus niet op zoek naar leuke collega’s, maar zien hun nieuwe baan ook als een mogelijkheid tot het behoren tot een nieuwe vriendengroep. Werk is een groot onderdeel in het sociale leven van young proffesionals.  Organiseer daarom als werkgever vrijdagmiddagborrels en leuke personeelsuitjes zodat collega’s beter kunnen opschieten met elkaar. 

3. Kies personaliteit boven vaardigheid

Steeds vaker horen we om ons heen ‘employer branding’, hiermee wordt bedoeld om je bedrijf als aantrekkelijke werkgever neer te zetten. Niet alleen secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hierbij belangrijk, maar ook werkomgeving en collega’s. Hiertoe behoort daarom ook het kiezen van jong talent die bij een organisatie past. Deze keuze kan het beste gemaakt worden op basis van persoonlijkheid en waarden die iemand belangrijk vindt. Iemand kan namelijk genoeg bijleren door bijscholing en werkervaring, maar persoonlijkheid kan niet makkelijk aangepast worden.

4. Het nieuwe werken

Het nieuwe werken is al een tijdje ingevoerd bij verschillende werkgevers, maar nog lang niet bij alle organisaties is deze mogelijkheid er voor werknemers. Jonge mensen vinden flexibiliteit, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid belangrijk in een baan. Wanneer een werkgever de optie biedt voor het nieuwe werken, zal dit zeker jonge werknemers aantrekken. Het uurloon is bij deze generatie minder belangrijk. 

5. Via via recruiten

Als een organisatie al een aantal jonge talenten in dienst heeft, kan via deze werknemers nieuw talent gerecruit worden. Deze werknemers zijn misschien lid geweest van een studievereniging en hebben nog connecties met oud klasgenoten die ook talentvol zijn. Zorg dat je als organisatie gebruik maakt van dit netwerk om nieuw jong talent aan te trekken.

Uiteraard zijn er nog meer tips en tricks om jonge talenten aan te trekken. Met deze tips kan in 2021 in ieder geval gestart worden, zodat met het aantrekken van talentvolle werknemers in 2021 kan beginnen.