Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Processen, Werkvloer.

Als een bedrijf voldoet aan de MVO-richtlijnen kan het een keurmerk behalen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want dit kost nog best veel tijd en moeite. Maar wat betekent dit nou en waar moet een bedrijf aan voldoen om een keurmerk te behalen? Vaak zien de mensen door de bomen het bos niet meer en weten ze niet meer wat al die keurmerken nou betekenen. Wij leggen het een en ander uit over keurmerken.

MVO keurmerken

Nederlandse en internationale keurmerken

Er zijn diverse keurmerken, maar er bestaat niet zoiets als één MVO keurmerk. Voor heel veel sectoren zijn er specifieke keurmerken. Elk land hanteert verschillende richtlijnen voor duurzaam ondernemen. Daarom zijn er keurmerken ontstaan die internationaal bekend zijn, bijvoorbeeld de ISO-standaarden. Zo weet ieder bedrijf waar ze zich aan dienen te houden. Op internationaal niveau zijn er ook specifieke keurmerken voor verschillende sectoren. Als een bedrijf zaken doet aan de hand van internationale standaarden wordt het gezien als transparant en betrouwbaar. Dat bedrijf wordt dan eerder vertrouwd om zaken mee te doen omdat het minder risicovol is.

Certificeren

Er wordt gezegd dat het erg gemakkelijk is om aan een keurmerk te komen. Dit is absoluut niet waar, want hier zijn strenge richtlijnen voor. Mocht je als bedrijf een beetje MVO hebben ingevoerd, dan is het niet MVO-keurmerk waardig. Het bedrijf moet maatschappelijk verantwoord ondernemen echt in de hele bedrijfsvoering doorvoeren. MVO moet in de strategie, missie en visie van het bedrijf worden opgenomen. Daarnaast kost het veel tijd en geld om je bedrijf te laten certificeren. Er gaat namelijk veel voorbereiding vooraf aan het adviseren van bedrijven. Vooral voor kleine bedrijfjes kan dit een uitdaging zijn. Het is dus absoluut niet gemakkelijk aan een MVO-keurmerk te komen.

Met een keurmerk heb je meestal wel een concurrentievoordeel. Veel bedrijven willen namelijk alleen maar samenwerken met een bedrijf dat MVO hanteert en dus betrouwbaar is.