Geplaatst door Sanne van den Brandt & opgeslagen onder Tips, Werkvloer.

Binnen startups is het soms lastig om alle koppen bij elkaar te steken en te krijgen. Vaak is de ruimte waarin je werkt niet groot genoeg om je bestaande en potentiële klanten te ontvangen en hen te vertellen wat je aan het doen bent, hoe het gaat en wat de toekomstige plannen zijn. Het is zeker voor de kleine bedrijven van belang om uit te breiden en zo winstgevender te worden. Hiervoor zijn vergaderingen van groot belang. Juist in een vergadering kunnen alle neuzen dezelfde kant op worden gezet.

 

Online vergaderingen

Tegenwoordig bestaan er veel verschillende manieren om online te vergaderen. Als je zoekt op online vergaderen krijg je ongeveer 359.000 resultaten. Voor kleine ondernemers is dit een prima manier om te vergaderen. Het enige wat je nodig hebt zijn een smartphone of een computer met een webcam en internet toegang. Je kunt elkaar zien, en dus ook elkaar dingen laten zien. Daarnaast kun je via de tekstbalk die wordt getoond notities naar elkaar sturen. Zo kan iedereen deelnemen aan de vergadering en hoeft er geen notulist aanwezig te zijn.

 

Vergaderruimte huren

Voor ondernemers die er meer van houden om elkaar in het echt te zien en te spreken is er ook de mogelijkheid om een vergaderruimte te huren. Dit zorgt ervoor dat je sneller en gemakkelijker vergadert met elkaar en minder snel wordt afgeleid door de dingen die om je heen gebeuren. Als je in een ruimte zit met elkaar en de telefoons staan uit, ben je vaak productiever dan wanneer je vergadert via een telefoon waar heel de tijd berichten op binnen komen.

Als je zoekt op bijvoorbeeld Vergaderruimte Amsterdam, krijg je bijna 80.000 resultaten. Vergaderen in een vergaderruimte is de meest zakelijke manier van vergaderen. Bij sommige bedrijven past dit prima, binnen andere bedrijven heerst er een wat informelere sfeer. Denk goed na over wat voor soort vergaderingen er bij jou en bij jouw bedrijf passen.

 

Zakenlunch/zakendiner

Een andere optie voor vergaderingen is een zakenlunch of een zakendiner. Dit is een wat meer ontspannen manier van vergaderen. Spreek af in een restaurant waar jij graag wilt eten, en waar je verwacht dat je klanten het ook naar de zin hebben. Zorg er wel voor dat er genoeg keuze is op de kaart en dat de muziek er niet te hard staat. Dit beïnvloedt namelijk jullie vergadering. Daarnaast is het  belangrijk, dat het er lekker rustig is, zodat iedereen alle aandacht erbij heeft.

Denk er goed over na welke klanten je uitnodigt voor een zakenlunch of zakendiner. Sommige klanten zijn simpelweg de investering in tijd en geld niet waard. Let er ook op dat je bij een zakenlunch wel met papieren op de tafel kunt komen, maar dat dit bij een zakendiner niet zo gebruikelijk is. Overigens worden de grootste deals meestal tijdens een diner gesloten en niet tijdens een lunch. De lunch is meer een overleg waarin je bespreekt waar je staat en hoe je nu verder gaat. Een diner wordt meestal gebruikt wanneer men graag een nieuwe deal wil sluiten.

 

vergaderingen