Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Onderzoeken, Ontwikkelingen uitzendbranche.

Vorige week schreven we nog een artikel over de goede voornemens van dit nieuwe jaar. In het kader hiervan, past de vorm van onderneming ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)’ hier excellent in. Maar wat is dit nou? Misschien heeft u hier een aantal keer van gehoord of zelfs al toegepast in uw bedrijf, maar het kan ook zijn dat u hier nieuw mee bent. In dit artikel meer over deze manier van ondernemen.

MVO_verkleind

MVO betekenis

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, duurzaam ondernemen of maatschappelijk ondernemen, het is allemaal een benaming voor hetzelfde model. In dit artikel benoemen we het model voor het gemak MVO, zodat er geen verwarring zal ontstaan tussen de begrippen en het is een makkelijke afkorting. Het geldt alleen voor bedrijven, niet voor burgers. Hier zijn namelijk weer andere benamingen voor. Het is zo algemeen wel bekend dat bedrijven het grootste gedeelte van de luchtvervuiling produceren. MVO houdt eigenlijk in dat bedrijven op een zo verantwoordelijk mogelijke manier met het milieu omgaan. Zij moeten zich bewust worden van maatschappelijke problemen zoals klimaatopwarming en luchtvervuiling. Met MVO houden bedrijven rekening met de effecten van bedrijfsvoering en met name op de lange termijn periode. MVO is niet zomaar een kort project wat je in een aantal jaar oplost, het is echt is een langdurig proces wat zo lang als het bedrijf bestaat duurt.

Internationaal MVO

Deze vorm van ondernemen wordt ook gehanteerd in het buitenland, het is dus echt een internationaal fenomeen. De meest gebruikte Engelse benamingen zijn onder andere: Corporate Social Responsibility (CSR), (corporate) sustainability en responsible business. Vaak wordt de term CSR gebruikt. Deze benamingen worden vaak gebruikt bij internationale bedrijven zodat iedereen uiteraard weet waar het over gaat. Als iedereen deze manier van ondernemen invoert, helpen we met zijn allen de wereld.

Volgende keer schrijven we een artikel hoe u deze manier van ondernemen in uw bedrijfsvoering kunt integreren. Hoe kunt u het beste uw bedrijf verduurzamen? Volgende week meer!