Geplaatst door Sanne van den Brandt & opgeslagen onder Tips, Werkvloer.

Plezier in het werk is belangrijk, dat weten we allemaal. Het bevordert de motivatie en daarmee ook de productiviteit van werknemers. Nu is echter ook gebleken dat lachen op de werkvloer de productiviteit bevordert.

Hoe werkt dat?

Lachen is gezond, zowel fysiek als mentaal. Door te lachen verbrandt u veel calorieën, komt er meer zuurstof in de longen en neemt de bloedcirculatie toe. Daarnaast werkt het stressverlagend. Wanneer er samen met collega’s worden gelachen heeft het bovendien positieve effecten op het teamgevoel, wat samenwerken en creativiteit weer ten goede komt. Samen lachen op de werkvloer geeft hernieuwde energie en zorgt voor een hogere concentratie wanneer men daarna weer aan het werk gaat.

Hoe kan ik het stimuleren?

Hoe kunt u als werkgever er nu voor zorgen dat er meer gelachen wordt op de werkvloer?

1. Zorg voor een goede sfeer!

Begroet uw werknemers ’s ochtends met een lach, en deel af en toe wat complimentjes uit. Dit zal de sfeer op de werkvloer zeker ten goede komen.

2. Toon interesse in uw werknemers

Vraag hen bijvoorbeeld eens of ze het afgelopen weekend nog iets speciaals hebben gedaan. Gegarandeerd dat er leuke en grappige verhalen verteld worden!

3. Vier succes!

Successen vieren is belangrijk voor het groepsgevoel, en zorgt daarnaast voor een voldaan gevoel bij uw werknemers. Dit leidt tot meer energie en dus tot meer productiviteit!

4. Teambuilding

Een weekendje weg met het team of een leuke, originele teambuilding activiteit. Het zorgt voor geweldige gezamenlijke ervaringen, waar achteraf nog vaak met een lach aan terug wordt gedacht.

5. Neem zelf het voortouw

Laat aan uw werknemers blijken dat er op de werkvloer best af en toe gelachen mag worden. Vertel bijvoorbeeld zelf eens een grappig verhaal of een mop, of laat een leuk filmpje zien dat u op Facebook bent tegengekomen.

6. Stimuleren is niet hetzelfde als forceren

Een lach moet echt zijn. Wanneer deze geforceerd is, werkt het alleen maar contraproductief. Probeer dus niet te krampachtig om uw werknemers meer te laten lachen. Humor en een lach moeten vanzelf komen, door omstandigheden, niet omdat er per se gelachen moet worden.

lachen op de werkvloer