Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Onderzoeken, Tips, Werkvloer.

De winter staat weer voor de deur en dat betekent dat veel mensen het liefst onder een warme deken op de bank kruipen met een kopje thee en een film. Organisaties merken in deze winterperiode elk jaar dat relatief veel werknemers zich ziek melden voor een verkoudheid of griepje. De vitaliteit van medewerkers keldert naar beneden.

Vanwege dat-wat-niet-genoemd-mag-worden is ziekte in de winter relevanter dan ooit. Als organisatie kan de wintermaand veel geld en omzet kosten. Een werkgever kan dit tegengaan door de werknemers te stimuleren om meer te bewegen en gezond te eten. Wat werkt het best? Wij geven advies!

Gezondheid van personeel is nog nooit zo belangrijk geweest, maar hoe stimuleert u vitaliteit onder medewerkers?

Hoe houdt u de vitaliteit van medewerkers optimaal?

Motiveer werknemers om te bewegen

De winterperiode is de tijd dat veel mensen aankomen van de vele kerstdiners en al de lekkere snacks die met de feestdagen geconsumeerd worden. Veel mensen hebben als goede voornemen om af te vallen, maar nog minder dan de helft lukt dit ook daadwerkelijk. Niet alleen de vele diners, maar ook het koude weer helpen niet mee om lekker naar buiten te gaan om een rondje hard te lopen. Ook korte termijn kan dit wat met de weerstand doen.

Als werkgever kan sporten gestimuleerd worden bij het vaste personeel door er incentives aan te verbinden. Zet een wedstrijd uit onder de medewerkers en beloon de medewerker die bijvoorbeeld de meeste kilometers heeft hardgelopen in de periode december tot en met februari met een cadeaubon. Ook kan een werkgever zelf sportactiviteiten organiseren zoals een dagje schaatsen, of gratis een wekelijks fitnessclubje te organiseren. Dit houdt de werknemers fit en gezond én het is goed voor teambuilding.

Bestrijd het griepseizoen

De meeste werknemers melden zich ziek in de maanden december tot en met februari. Het is bewezen dat mensen die meer bewegen ook minder snel ziek zijn. Stimuleer als werkgever daarom optimale hygiëne door bij de deur desinfecterende handgel te zetten. Verspreid ook op elk bureau een flacon handgel. Huur de schoonmaker elke week een extra dag in, gedurende de winter.

De WHO heeft kunst op kantoor als gezond verklaard: goed voor de vitaliteit van medewerkers

Voeg kunst toe aan het kantoor

Ho ho, kun je kunst gezond noemen? Jawel. Het ervaren van kunst is door de World Health Organization in 2019 officieel tot gezond verklaard. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de aanwezigheid van kunst het stressniveau vermindert, arbeidsproductiviteit verhoogd en mensen nieuwe energie geeft.

Voeg op gepaste plaatsen schilderijen of beelden aan het kantoor toe – mits passend in de cultuur en met een passend kleurgebruikt. Vraag indien nodig een interieur designer of andere expert om advies.

Ondersteun de medewerkers bij een gezond dieet

Bij veel bedrijven staan snackmachines in de wandelgangen en kan er in de kantine een ongezonde lunch gehaald worden. Meer dan 70% van alle werknemers zou graag gezonder willen eten. Een organisatie kan hier makkelijk aan bijdragen door fruit, noten en snoepgroenten in de automaten te stoppen in plaats van de ongezonde snacks. Of beter nog: zet een fruitschaal gratis op tafel.

Het aanbieden van (gratis) lunch opties verhoogd gelijk de medewerkerstevredenheid. Tevens kan de lunchkaart aangepast worden naar salades en andere gezonde lunchgerechten. Dit is niet bedoeld als betutteling, maar als fijn alternatief.

Als organisatie is het misschien lastig om alle genoemde punten te implementeren. Gezondheid op de werkvloer is uiteindelijk een balans van vele factoren. Toch helpen alle kleine beetjes, dus kies als organisatie welke van de drie punten geïmplementeerd wordt. Op deze manier blijven de werknemers fit en gezond tijdens de wintermaanden.