Geplaatst door Rosa Kuijpers & opgeslagen onder Selectie & assesments.

tips voor het werven

Nog steeds is er veel werkloosheid. Dit betekent dat wanneer er een vacature vrijkomt, er vaak veel sollicitanten binnenkomen. De juiste persoon kiezen is belangrijk. Wanneer een persoon niet geschikt is voor een bepaalde functie binnen een organisatie, vertrekt deze persoon meestal al binnen een half jaar. Daarom is het belangrijk om een goede selectie te maken uit alle reacties. Hieronder tips voor het werven van de geschikte kandidaten.

 

Selectie maken

De eerste selectie wordt meestal gemaakt op basis van een cv en motivatiebrieven. Aan de hand van een cv kun je vaak al zien of iemand wel of niet geschikt is. Wanneer er genoeg reacties binnen zijn, kunnen de eerste paar kandidaten langskomen voor een gesprek. Zodra er onvoldoende reacties binnenkomen, kan er gekozen worden om ook een twijfelgeval uit te nodigen voor een gesprek. Het is belangrijk dat er tijdens de tweede ronde genoeg kandidaten aanwezig zijn om hiermee te kunnen vergelijken. Tijdens een gesprek kan een kandidaat namelijk enorm mee- of tegenvallen of ineens heel anders zijn dan de recruiter in zijn of haar hoofd had.

 

Gesprek

Het is belangrijk om de vragen voorafgaande goed voor te bereiden. Daarbij is het bovendien belangrijk dat de gesprekken objectief worden beoordeeld. Het gebeurt nog regelmatig dat mensen zich laten leiden door een bepaald gevoel dat ze over een persoon hebben en op basis daarvan bepalen wie aangenomen wordt. Dit probleem is te voorkomen door kandidaten een assessment te laten maken.

 

Uitzendbureau

Een complete selectieprocedure neemt soms veel tijd in beslag. Niet iedere werkgever heeft genoeg tijd om dit proces volledig te monitoren, daarom kan het soms ook handig zijn om een bureau in te huren die dit werk uit handen nemen. Een uitzendbureau kan hierbij de juiste oplossing zijn. Veel uitzendbureaus bieden een vaste werving en selectie fee waarbij ze de gehele werving en selectie van a tot z verzorgen.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele tips voor het werven van de geschikte kandidaten.