Geplaatst door Ilja Dijkstra & opgeslagen onder Tips, Werving & recruitment.

Het selecteren van talent gaat de meeste redelijk bedrijven goed af, maar het behouden van deze talenten blijkt een stuk lastiger. Er is weliswaar een groot aanbod aan getalenteerde mensen, maar de allerbeste kandidaten zijn natuurlijk gewild bij meerdere bedrijven. Deze kandidaten zullen vaker actief benaderd worden door recruiters om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Voorkom dat talenten uw organisatie verlaten met behulp van onderstaande tips.

1. Bied uitdaging en perspectief

De talentvolle werknemers hebben uitdaging nodig, zodat ze zich niet gaan vervelen en gemotiveerd blijven om te werken. Daag uw werknemers uit, zodat ze hun talent nog beter benutten, en zich blijven ontwikkelen. Geef hen ook het perspectief van doorgroeimogelijkheden. Wanneer een werknemer zicht heeft op bijvoorbeeld een hogere functie, is er minder kans dat hij of zij het bedrijf verlaat.

2. Verantwoordelijkheid

Wanneer u iemand verantwoordelijk maakt voor een bepaald project of misschien zelfs een hele afdeling binnen uw bedrijf, zal deze persoon zich belangrijk en gewaardeerd voelen. Bovendien brengt het nieuwe uitdagingen met zich mee. Als iemand verantwoordelijkheden draagt, zal deze persoon de organisatie waarschijnlijk minder snel verlaten.

3. Managen

Geef op de juiste manier leiding aan talentvolle mensen. Mensen met talent zijn over het algemeen intelligent, behandel ze dan ook zo. Alles wat ze moeten doen voorkauwen, zal talentvolle mensen snel gaan irriteren. Zorg wel dat ze weten wat je van ze verwacht en sta open voor vragen waarover jullie samen kunnen sparren.

4. Beloning

Wilt u talentvolle werknemers graag binnen uw organisatie houden? Beloon ze dan ook als ze goede resultaten behalen. Belonen kan bijvoorbeeld door middel van een salarisverhoging, een bonus of een verbetering van de randvoorwaarden van het contract. Ook gewoonweg het uitspreken van waardering of het geven van complimentjes is vaak al fijn. Dit geldt overigens natuurlijk voor alle werknemers, en niet alleen voor de talenten.

talent