Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Tips, Werving & recruitment.

Vacatureteksten schrijven: 8 tips voor succes

Een vacaturetekst schrijven lijkt gemakkelijk, maar het kost meer tijd dan u denkt. Er zijn namelijk een aantal belangrijke punten waar u op moet letten, zodat u zeker weet dat de juiste kandidaten uw vacature vinden én erop solliciteren. Voor de sollicitant kan een vacaturetekst een belangrijke eerste indruk geven: welke toon weet uw bedrijf te zetten? Wat moedigt de sollicitant aan en wat schrikt af? Wij nemen het graag met u door.

8 tips om goede vacatureteksten te schrijven:

1. Start sterk met de introtekst

Als samenleving lijkt onze spanningsboog steeds korter (en dit geldt des te meer bij studenten op zoek naar een bijbaan of startersfunctie). We willen snelle informatie en overzichtelijk gepresenteerd. Een sollicitant beslist in enkele seconden of jouw vacturetekst zijn/haar tijd waard is. Een wervende introtekst motiveert om verder te lezen. Formuleer in een korte alinea welke producten/diensten uw organisatie levert, herhaal de functietitel en schrijf een korte zin over de taken. In een latere alinea kunt u hierop verder uitweiden.

2. Kies de scherpste functietitel

De functietitel is het allerbelangrijkst in een vacature, aangezien werkzoekenden vaak via Google beginnen met zoeken op een functienaam. Vraag daarom uzelf af via welke wegen de sollicitant de vacature zal vinden. Google Trends is hierbij een handige tool om te ontdekken welke functienamen het meest gezocht worden. Zo geeft een creatieve term als ‘gastheer bediening’ of ‘ gastvrouw bediening’ in regio Nederland geen resultaat. Nagenoeg elke sollicitant blijkt op ‘medewerker bediening’ te zoeken.

Een goei tip bij een vacaturetekst schrijven: Google trends toont welke functienaam het meest gezocht wordt

Zorg ervoor dat de functienaam de functie goed omschrijft en relevant is. Benoem in de titel ook of het om een fulltime of parttime functie gaan. Maak de functietitel bovendien aantrekkelijk, zodat kandidaten de vacature snel aanklikken. Dit kan door bijvoorbeeld het hoge uurloon te noemen , indien hier sprake van is.

3. Onderzoek wat uw bedrijf kan bieden

Werkzoekenden screenen een vacaturetekst vaak naar wat het bedrijf te bieden heeft. Vraag uzelf af welke eigenschappen uw organisatie bijzonder maakt. Is dit werklocatie bijzonder? Heeft u goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden? Geef dit dan zeker aan in de vacature! Ook het vermelden van doorgroeimogelijkheden, werken in een informele/formele omgeving of aantrekkelijke randvoorwaarden is slim. Potentiële kandidaten kunnen zo gemakkelijker beoordelen of dit de vacature is waar zij naar op zoek zijn.

4. Stel realistische functie-eisen

Zorg dat het duidelijk is naar wat voor soort kandidaat u op zoek bent. Omschrijf de functie-eisen zo uitgebreid mogelijk, zodat er alleen kandidaten solliciteren die de functie ook daadwerkelijk zouden kunnen vervullen. Echter, maak de functie-eisen ook niet té onmogelijk. Dat schrikt namelijk af. Een voorbeeld van een onmogelijke eis: een jonge starter met 10 jaar ervaring. Mag het een onsje minder zijn?

5. Wees eerlijk

Naast Respect, toont onderzoek dat Transparantie en Vertrouwen voor sollicitanten te belangrijkste kernwaarden zijn. Wees duidelijk, maar ook eerlijk in de vacaturetekst. Maak de functie niet mooier dan hij is. Het opleuken van een tekst zorgt er namelijk voor dat veel sollicitanten reageren die uiteindelijk misschien toch af zullen haken, omdat de functie niet blijkt te matchen met hun verwachtingen.

Een organisatie bespaart zichzelf daarom een hoop werk door gewoonweg eerlijk bent. Eerlijkheid zorgt ervoor dat enkel personen solliciteren die de functie waarschijnlijk ook echt leuk zullen vinden. We gaan voor kwaliteit, niet kwantiteit.

6. Benoem het salaris

Het benoemen van salaris hoort ook onder de noemer ‘open kaart spelen’: maak er geen taboe van. Uiteraard gaat u als organisatie ook voor de intrinsieke motivatie, maar recent onderzoek wijst uit dat voor 63% het salaris nog altijd de grootste pullfactor is bij een nieuwe baan. Benoem het bedrag, ongeacht de hoogte.

Bekijk het ook vanuit het perspectief van de sollicitant: hoe frustrerend is het als vacature na vacature geen richtlijn geeft of het de huur zal betalen. Vroeg of laat moet salaris toch écht besproken worden. Als de sollicitant ‘blind’ moet reageren, verhoogt het de kans dat de sollicitatie in een latere fase stukloopt op het arbeidsvoorwaardengesprek. Zonde van beider tijd.

7. Schrijf beknopt

Wees kort, maar krachtig. Een vacaturetekst moet alle belangrijke zaken bevatten, zodat de sollicitant een duidelijk beeld heeft van het bedrijf en wat er voor kandidaat gezocht wordt. Let wel op dat de vacature tekst niet te lang wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat een kandidaat sneller stopt met lezen. Zorg verder voor opsommingen in de tekst (dit is overzichtelijk) en schrijf beknopt.

Het schrijven van een vacaturetekst kan in vijf minuten. Indien u echter snel een goede kandidaat wilt vinden, is het raadzaam om er iets meer tijd in te steken. Laat de tekst bovendien controleren door een collega, zodat u zeker weet dat alles duidelijk is en er geen spellingfouten in staan.

8. Wees zorgvuldig

Spelfouten in een vacaturetekst zijn killing. Is dit voor de hand liggend? Misschien. Belangrijk? Absoluut! Een sollicitant komt mogelijk voor het eerst in aanraking met uw organisatie en een typfout als ‘ik wordt‘ draagt niet de juiste boodschap uit. Een goede vacaturetekst schrijven kost tijd. Een gratis tool als Grammarly kan hierbij van nut zijn.

Wie heeft ooit gezegd dat een vacaturetekst schrijven makkelijk is? Heeft u desondanks moeite? Geen probleem: pleeg een belletje met XL Studenten Uitzendbureau en de corporate recruiters doen het werk voor u. Hierbij wordt de professioneel geschreven vacature over diverse kanalen geplaatst, zoals Indeed, Zoekbijbaan.nl en op Studentenvacature.nl; de grootste studenten vacaturebank van Nederland.