Geplaatst door Kimberley Thomas & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Digitaal & Flexwerken, Tips.

Heeft u een goed lopende website? Of heeft u plannen om een website te starten en hoopt u daarmee veel bezoekers te trekken? Dan zou het natuurlijk extra fijn zijn als u er een inkomen mee kunt genereren. Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met uw website. We zetten ze voor u op een rij.

We laten zien hoe je geld kunt verdienen met je website

Google AdSense

Google AdSense is een geliefde manier om geld te verdienen met een website. AdSense is het advertentienetwerk van Google. Als u een advertentie op een website ziet staan, is de kans groot dat dit via AdSense is. Het fijne hieraan is dat het redelijk eenvoudig is en ook websites die (nog) niet veel bezoekers hebben ervoor in aanmerking komen.

Maar hoe werkt Google AdSense nu eigenlijk precies? Allereerst moet u ervoor aanmelden. Nadat u alle gegevens hebt ingevuld, dient u de aanvraag in. Zodra Google deze heeft goedgekeurd en u de instructies hebt opgevolgd, kunt u aan de slag. U krijgt dan de mogelijkheid om een stukje HTML aan pagina’s op u website toe te voegen. Google zoekt vervolgens advertenties die bij de betreffende pagina passen. U mag zelf weten waar u het blok op de pagina wilt neerzetten, hoe groot het blok is en u kunt het uiterlijk van het blok aanpassen.

Omdat u er na het plaatsen van de HTML-code op de gewenste pagina’s niets meer aan hoeft te doen, kost het u weinig werk. Het is echter zeker geen methode waarmee u gemakkelijk slapend rijk wordt. De vergoedingen zijn namelijk redelijk laag. Google AdSense werkt over het algemeen met pay-per-click. Google betaalt dus elke keer dat er geklikt wordt op de advertentie. Voor een hoger inkomen zal u dan toch een flink aantal bezoekers moeten hebben.

Advertentieruimte zelf verkopen

U hoeft uw advertenties natuurlijk niet via Google AdSense (of een ander advertentienetwerk) aan te bieden. Het is ook mogelijk om zelf adverteerders te zoeken en direct een deal met hen te sluiten. Doordat u zonder tussenpersoon werkt, zal deze manier over het algemeen per advertentie meer in het laatje brengen. U kunt uw eigen prijzen bepalen en werken voor een vast bedrag per maand (en dus niet pay-per-click). Maar let op: het kost de nodige tijd en moeite om adverteerders te vinden. Ook is de kans groot dat u dan af en toe helemaal geen liefhebbers voor de advertentieruimte hebt, waardoor u het bepaalde periodes zonder advertentie-inkomsten moet doen. Vraag in ieder geval altijd meer dan de bedragen die u via Google AdSense krijgt, anders zal het de inzet niet waard zijn. 

Uw website verkopen

Stel: u wilt snel een leuk bedrag op uw rekening hebben en hebt geen tijd of zin meer om uw website te onderhouden. Dan kunt u overwegen om uw website te verkopen. Dit is vooral aan te raden als u op korte termijn geld nodig hebt, bijvoorbeeld om een mooie reis te boeken of de auto van uw dromen te kopen. Bijkomend voordeel is dat u dan geen werk meer aan uw website hebt en u tijd over hebt die u aan een nieuw project kunt besteden. Nadeel is dat u uw website geheel uit handen geeft en u er dus na het verkopen geen inkomsten meer mee kunt verdienen.

U website verkopen kan via verschillende platforms. Hoeveel geld u voor uw website kunt vragen, hangt van een groot aantal factoren af. Bijvoorbeeld hoeveel bezoekers u hebt, hoe oud uw website is en of uw website nog groeimogelijkheden heeft. Het is uiteindelijk ook maar net wat de koper ervoor wilt geven. Over het algemeen kunt u rond één tot anderhalf keer de jaarwinst gaan zitten. 

Affiliate marketing

Met de komst van adblockers hebben advertenties flink aan populariteit verloren. Affiliate marketing heeft daarom juist weer meer terrein gewonnen. Hierbij plaatst u een link van een adverteerder op uw website of social mediakanaal. U krijgt een bedrag zodra iemand klikt of een aankoop doet via de link. U kunt een vast bedrag per klik krijgen of een percentage, dit kan verschillen. Om er een leuk inkomen mee te kunnen genereren, heeft u dus wel een behoorlijk aantal bezoekers nodig. Het werkt over het algemeen wel vrij simpel: zodra u bij een affiliate netwerk aanmeldt, heeft u meteen de mogelijkheid om links van grote adverteerders te plaatsen.

Gesponsorde artikelen

Ook gesponsorde artikelen zien we steeds vaker terug door het succes van adblockers. Zulke artikelen zijn er in verschillende vormen. Zo kennen de meeste mensen de advertorial wel. Hierbij wordt duidelijk aangeven dat er is betaald voor het artikel. Een gesponsord artikel kan ook subtieler zijn, waarbij er alleen een link wordt verwerkt.