Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Tips, Werkvloer.

Het creëren van een goede en fijne werksfeer dient als een belangrijke doelstelling te worden opgenomen in het bedrijfsbeleid. Zo kunt u een hoog personeelsverloop voorkomen. Als zowel de werkgevers als de werknemers met elkaar en met het werk betrokken zijn, zorgt dit voor productiviteit en efficiëntie. Hoe kunt u een hoog personeelsverloop voorkomen?

 

Hoe kunt u een hoog personeelsverloop voorkomen?

 

Is het nodig om te innoveren als bedrijf?

Er zijn de afgelopen tijd zoveel veranderingen gaande in het recruitment landschap, dat het haast wel noodzakelijk is om te blijven innoveren als bedrijf. Dit onder andere met name voor je concurrentiepositie en om op te blijven vallen in de krappe arbeidsmarkt. De belangrijkste innovaties zijn de technologische ontwikkelingen, waardoor er als gevolg nieuwe functies zijn ontstaan. Dit betekent automatisch dat recruiters met andere werf- en selectietechnieken te maken krijgen. Hierdoor wordt er verwacht dat zij zich hieraan aanpassen en skills ontwikkelen die meer gebaseerd zijn op data en technologie. Dit om creatief en effectief die schaarse kandidaten te vinden. Daarnaast gaat het niet alleen om technologische ontwikkelingen, maar ook om de bedrijfsprocessen te vernieuwen en verbeteren. Door meerwaarde te bieden verstevig je de positie van het bedrijf en kun je een hoog personeelsverloop voorkomen.

 

Weet u wat er speelt in uw bedrijf?

Voor een werkgever is het lastig om op de hoogte blijven van hoe het met de medewerkers gaat. Een groot deel van de werkgevers heeft geen idee wat er zich op de werkvloer afspeelt. Hoewel dit toch wel degelijk belangrijk is. Zo kan het zijn dat enkele of een deel van uw medewerkers kampt met problemen. Bijvoorbeeld privé problemen of lichamelijke klachten, etc. Deze problemen kunnen dan het werk beïnvloeden, waardoor het belangrijk voor de werkgever is om hier vanaf te weten. Door dit vroegtijdig te bespreken kan er uitval voorkomen worden. Maar wat is nou de beste manier om hierover in contact te komen en blijven? Geef uw medewerkers het gevoel dat alles bespreekbaar is. Meng u vaak op de werkvloer tussen uw werknemers, zo wordt het laagdrempeliger om dingen met u te bespreken.

 

personeelsverloop  personeelsverloop  personeelsverloop

 

Heeft u een duidelijke personeelsstructuur?

Zorg ervoor dat al uw personeel exact weet wat zijn of haar functie in de organisatie is en de bijbehorende taken. Maak deze structuur transparant voor iedereen. Laat ze weten wat ze betekenen voor de organisatie. Voor uw personeel is het namelijk fijn om te weten wat hun bijdrage aan het bedrijf is. Zij zullen dit waarderen en daardoor nog meer inzetten voor het bedrijf.
Staat u open voor feedback van uw personeel? Deze mogelijkheid tot betrokkenheid zal worden gewaardeerd door uw personeel en stimuleert de prestaties. Zo creëert u een positieve en eerlijke werksfeer, zal het personeelsverloop lager zijn en bouwt u een beter bedrijf.

 

Wat zijn de 5 voordelen van een uitzendbureau?

Het kan natuurlijk toch gebeuren dat u een hoog personeelsverloop heeft en u zo snel geen vaste krachten kunt aannemen. Dan kunt u (tijdelijk) werknemers via een uitzendbureau aannemen. Een uitzendbureau brengt veel voordelen met zich mee:

– een uitzendbureau heeft een grote database van geschikte kandidaten;

– de sollicitatieprocedure gaat bij een uitzendbureau relatief sneller dan als u het zelf doet;

– u kunt uitzendkrachten inzetten wanneer het u uitkomt;

– bij ziekte hoeft u de uitzendkrachten niet tot 2 jaar door te betalen;

– minder administratie, het uitzendbureau neemt dit namelijk over.