Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Tips, Werkvloer.

De zomer is voor de meeste mensen altijd de periode van vakanties. Dit kan lastig zijn voor de bezetting, aangezien het werk in uw bedrijf gewoon door gaat. Ook kunnen de tropische temperaturen en activiteiten invloed hebben op de productiviteit van uw werknemers. Wilt u weten hoe u uw werknemers toch productief houdt tijdens de zomer?

Kantooraanpassingen

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen, dit geldt ook voor op het kantoor. Deze tropische temperaturen kunnen invloed hebben op de productiviteit en efficiëntie van uw werknemers. Warme kantoren kunnen al snel ondraaglijk worden en zo krijgt u een onaangename werkomgeving. Investeer in een goed kantoorklimaat door middel van airconditioning. Denk dan wel aan een juist ventilatiesysteem, want de droge lucht van airconditioning kan er namelijk voor zorgen dat uw werknemers ziek worden. Ook is het raadzaam om een goede zonwering aan te schaffen, dit in verband met het felle zonlicht wat naar binnen kan schijnen.

Vakantieplanning

De zomer is natuurlijk voor veel mensen de tijd om op vakantie te gaan. Helaas komt het vaak voor dat de vakanties elkaar overlappen. Op deze manier kan het zijn dat er een onderbezetting is en er werk blijft liggen. Om dit te voorkomen is het raadzaam om een goede vakantieplanning te maken. U kunt het beste eerst duidelijk communiceren wanneer de deadline is voor vakantieaanvragen. Bepaal hoeveel werknemers u minimaal per dag moet hebben voor een uiterst minimale bezetting. Mocht het voorkomen dat er onderbezetting dreigt te heersen, dan kunt u denken aan uitzendkrachten. Deze uitzendkrachten zijn uiterst flexibel om uw gaten in de bezetting op te vullen. Ook kunt u aan uw parttime medewerkers vragen om meerdere uren te maken.

Uw flexibiliteit

U verwacht van uw werknemers dat zij ook in de zomer productief zijn, maar toon het juiste voorbeeld door zelf ook flexibel te zijn. U kent hierbij denken aan een tropisch rooster, laat uw werknemers eerder beginnen zodat zij ook eerder naar huis kunnen. Keur het goed als zij een aantal uurtjes willen opnemen om nog van het zonnetje te kunnen genieten. Heeft u een strikte dresscode in uw bedrijf? Wees hier dan in de zomer wat soepeler mee. Laat uw werknemers wat vaak pauze nemen en organiseer buitenlunches. En zorg ervoor dat er voldoende (koud)water beschikbaar is.

Als u deze tips opvolgt, dan houdt u uw werknemers tevreden en verhoogt u de efficiëntie.

Hoe houdt u uw werknemers productijf tijdens de zomer