Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Onderzoeken, Werving & recruitment.

Vorige week vertelden we hoe u voor jongeren een interessante werkgever kunt zijn. Als u dan eenmaal deze toppers heeft geworven, is het noodzaak om uw werknemers binnen uw bedrijf te houden. Dankzij de krappe arbeidsmarkt is het vinden van juist en goed personeel nog een hele zoektocht. Voor uw werknemers maakt deze arbeidsmarkt het helaas juist weer makkelijk om van werkgever over te stappen. Hoe houdt u uw werknemers binnen?

Het is altijd vervelend als een goede werknemer van u ontslag neemt. Daarnaast kan het flink wat geld en moeite kosten om nieuw geschikt personeel aan te nemen. Als u dan de juiste kandidaat heeft gevonden, kost het ook tijd voordat uw nieuwe medewerker volledig mee kan draaien.

 

Hoe houdt u uw werknemers binnen 2

 

Bottom-up strategie

Zorg dat er een bottom-up strategie heerst. Zo kunnen medewerkers initiatief tonen en geeft het hen de kans om de eigen ideeën te delen met het hogere management. Op deze manier wordt er naar de medewerkers geluisterd en respect getoond. Waardering en erkenning is belangrijk. Daarnaast weten de medewerkers meestal beter wat er zich op de werkvloer afspeelt. Dit kan echt waardevol zijn voor het management op strategisch gebied.

 

Communicatie is key

Een transparante communicatie sluit naadloos aan bij ons bovenste punt. Vanuit de directie en het management moet open en eerlijk worden gecommuniceerd naar de rest van het bedrijf. Er dient duidelijk naar buiten worden geïnformeerd over de doelen en de visie. Geef daarom dan ook regelmatig een update hoe het bedrijf er voor staat en laat weten hoe zeer u uw personeel waardeert.

 

Inhoudelijke match

Uiteraard moet de functie en inhoud van het werk ook een juiste match zijn met uw desbetreffende werknemers. Mocht dit uiteindelijk toch niet het geval zijn? Dan kunt u de functie altijd nog bijschaven totdat deze beter bij het profiel van uw werknemers past. Hoe meer plezier uw personeel in het werk heeft, hoe meer moeite zij zullen doen voor uw bedrijf.

 

Juiste secundaire voorwaarden

Denk bij de juiste secundaire voorwaarden verder dan aan een hoger salaris, auto of laptop/mobiel van de zaak. Voor sommige werknemers telt dit mee in hun keuze om te blijven, maar tegenwoordig zijn er meerdere gewilde opties voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Er is meer behoefte aan flexibiliteit en vrijheid. Wees niet bang om uw werknemers wat vrijheid te geven. Zo krijgen ze kans om uit te vinden welke werkwijze voor hen het beste werkt. Wellicht vinden ze het wel prettig om thuis te werken en vinden ze deze flexibiliteit wel fijn. Geef uw werknemers wat vertrouwen en ruimte voor persoonlijk ontwikkeling. Bied ze de mogelijkheid aan om een opleiding of training te volgen. Dit komt uiteindelijk ook ten goede voor uw bedrijf.