Geplaatst door Jacinta Stuifbergen & opgeslagen onder Selectie & assesments, Werkvloer, Werving & recruitment.

Uw HR-personeel is verantwoordelijk voor het aannemen van de juiste mensen. Hun taak is het binnenhalen van talent en de juiste mensen op de juiste functies zetten. Daarnaast moeten zij wel eerst vaststellen naar wat voor talent het bedrijf op zoek is. In de huidige arbeidsmarkt is het een luxe als u talent binnenhaalt, daarom zal er in moeten worden geïnvesteerd. Zowel om binnen te halen, als te behouden.

 

Hoe haalt en houdt u talent binnen?

 

Hoe presenteert u het bedrijf zo goed mogelijk?

HRM is in principe het visitekaartje van het bedrijf. De manier waarop HR de wervingstechnieken inzet, het bedrijf presenteert en de functie indeelt is belangrijk. Zeker met deze krappe arbeidsmarkt is het van groot belang dat de sollicitanten uw bedrijf kiezen. Bedrijven moeten zich onderscheiden van de concurrenten, vaak wordt gedacht dat het andersom moet zijn. Tegenwoordig worden er ook andere voorwaarden geprefereerd dan een aantal jaar geleden. Vraag je dus af wat uw bedrijf te bieden heeft, waarom iemand op uw functie in moet gaan en of het aansluit op de behoeften van de sollicitanten. Daarnaast is het ook van belang om het werving- en selectieproces zo kort mogelijk te houden.

 

Hoe zet u talentmanagement in?

Allereerst is het handig om te kijken naar wat voor soort talent u op zoek bent. Wat door het ene bedrijf als veelbelovend talent wordt aangeprezen, hoeft voor uw bedrijf niet zo te passen. Naar wat voor talent u ook op zoek bent, het is belangrijk dat uw HRM hier visie op heeft. Talentmanagement dient door het hele werving- en selectieproces te zijn geïntegreerd. Het kan ook zijn dat u denkt dat een kandidaat potentieel talent heeft, maar dit nog niet kan realiseren. Dan is het aan u om erachter te komen wat de reden is en te besluiten deze kandidaat aan te nemen en te begeleiden of om te laten gaan.

 

Intern investeren?

Het is essentieel om van binnenuit potentiële talenten op te leiden en te benutten. Talent herkennen zorgt voor waardering! Maar u kunt ook investeren in talentontwikkeling. Als je genoeg in ze investeert blijven medewerkers langer voor u werken. Persoonlijke ontwikkeling wordt ook goed gewaardeerd. Mochten ze dan toch vertrekken, bouwt u een goede naam op en trekt u makkelijker ander talent aan. Bovendien, talent trekt talent aan. Als u intern talent heeft rondlopen, kunt u betere kwaliteit en dienstverlening aanbieden wat ervoor zorgt dat u een goede reputatie opbouwt. Goed personeel levert namelijk betere bedrijfsresultaten op. Dit zorgt er weer voor dat u interessant wordt voor ander talent.