Geplaatst door Kimberley Thomas & opgeslagen onder Ontwikkelingen uitzendbranche.

Werken kan soms een heel stressvol deel van uw dag zijn en kan komen met veel uitdagingen en obstakels. Het is daarom van groot belang om te letten op de mentale gezondheid van uw medewerkers en collega’s. Maar er zijn een paar tips die u kunt opvolgen om de mentale gezondheid op de werkvloer te verbeteren en uw werknemers te helpen met stress en dergelijke.

1.     Herken tekenen van stress

Stress komt in vele vormen en is bij ieder persoon anders. Leer daarom de verschillende tekenen van stress te herkennen, zoals slaapproblemen, vermoeidheid, minder inzet, stemmingswisselingen, concentratieverlies en somberheid. Het is hierbij dan belangrijk om in gesprek te gaan met werknemers, om zo langdurig verzuim en ziekte te voorkomen en stress ter sprake te brengen.

2.     Zelfzorg prioriteit geven

Zelfzorg is de beste zorg die er is in het dagelijks leven. Even een rondje lopen om uw hoofd te legen, een praatje maken met een werknemer of zelfs even een tijdje nemen om uw brein te rusten kan al hele positieve effecten met zich meebrengen. Het kan een verfrissende blik geven op projecten en op uw stemming. Zorg er daarom ook voor dat uw werknemers af en toe dat momentje ook echt pakken en gebruiken op optimaal gebruik te maken van hun brein en kunnen.

3.     Bied ondersteuning

Voor uw werknemers is het belangrijk dat zij zich comfortabel voelen bij hun baas/opdrachtgever. Bied daarom regelmatig ondersteuning aan voor stress en andere mentale bezwaardheden. Het kan handig zijn een extern iemand in te schakelen die altijd klaarstaat om uw medewerkers te voorzien van hulp met stress en deadlines, of u kunt iemand uit het bedrijf aanwijzen die dit goed kan. Bied uw werknemers regelmatig aan om even een praatje te maken om te zorgen dat de werksfeer niet té onnodig formeel blijft.

4.     Streef naar positieve werkrelaties

Investeer in het opbouwen van banden tussen werknemers in het bedrijf. Positieve werkrelaties kunnen het werk leuker en interessanter maken voor werknemers en -gevers. Als het werk leuker is zijn werknemers gemotiveerder en minder stressgevoelig.

Als werknemers dan toch stress ervaren zullen ze dit eerder bespreken en aangeven bij collega’s waarmee zij een band hebben opgebouwd of waarmee ze eerder en praatje hebben gemaakt.

5.     Evalueer en pas aan

Check regelmatig met uw medewerkers en werknemers of zij geen stress ervaren en of ze er nog uitkomen met alle deadlines. Zorg ervoor dat ze zich vrij voelen om u te vertellen wat er aan de hand is en of het ze niet teveel wordt. Het is een werkgevers taak om te zorgen dat zijn of haar werknemers zich altijd veilig voelen om over hun gevoelens door werkdruk kunnen praten. Pas aan en leer van de fouten die eerder zijn gemaakt om het in de toekomst beter te doen.

Het is van cruciaal belang dat werknemers actief werken aan het behouden van hun mentale gezondheid, zowel voor zichzelf als voor de effectiviteit op het werk.