Als jij een studentenkamer hebt gevonden, is dat zeker een felicitatie waard in deze tijd. Maar dan moet je de inrichting nog regelen. Dat moet je beslist niet onderschatten, ook niet als je niet verwacht heel veel tijd per dag in deze woonruimte door te brengen. Gezelligheid en goedkoop inrichten hoeft geen tegenstrijdigheid te zijn. Het zorgt er echter wel voor dat jij comfort en een echte plek voor jezelf creëert. Kijk eens naar de onderstaande tips.
1. Gordijnen en vloerbedekking zijn belangrijk
Indien je een ongestoffeerde ruimte huurt, zijn gordijnen en vloerbedekking je eerste prioriteit. Het zijn ook vaak de grootste uitgaven die je moet doen, want tweedehands schaf je dergelijke zaken meestal moeilijk aan, omdat het wel passends moet zijn. Ga dan ook op zoek naar een (web)shop waar je raam- en vloerdecoratie voor een schappelijke prijs kan kopen. Je vindt zeker iets wat lekker goedkoop is, ook als het om raamdecoratie of vloerbedekking gaat!
2. Schakel je handige familie of kennissen in
Iedereen kent wel een handige doe-het-zelver. Deze kan nu echt bijna letterlijk goud waard zijn. In iedere studentenkamer zijn er klusjes die erg duur uitvallen als je deze door een vakman moet laten doen. Denk maar eens aan verven, behangen, kleine reparaties maar ook het op maat maken van je gordijnen of vloerbedekking. Zorg ervoor dat je woonruimte er goed uitziet en ga niet zelf aan het rommelen als dat geen sterk punt van je is.
3. Zorg voor multifunctionele meubels
Waarschijnlijk zal je niet beschikken over veel vierkante meters in je kamer. Dan is het verstandig om voor meubels te kiezen die je op meerdere wijzen kunt gebruiken. Een kleine eettafel met een paar stoelen kan je ook gebruiken als studeertafel. In je bed liggen studeren is beslist niet altijd een goed idee. Kastjes waar je spullen in kunt opbergen, maar ook dingen op kunt zetten, zijn handig in het gebruik. Een paar planken langs de muur zijn zo gemaakt en ideaal voor boeken en andere zaken.
4. Ga op zoek naar gratis meubelen
Wellicht is je budget al op voordat je een aantal essentiële zaken hebt kunnen kopen. Maar geen paniek. Vaak kan je meubels praktisch gratis krijgen. In jouw familie of kennissenkring is er vast wel iemand die overtollige meubels heeft en al genoeg heeft aan een bedankje en blij is dat iemand die nog kan gebruiken. Ook op Marktplaats worden meubels vaak bijna weggegeven, als de eigenaar er geen bestemming meer voor heeft. Handig als jij je studentenkamer gaat inrichten.
5. De kringloopwinkel
Wellicht zie je een beetje op tegen de zoektocht tussen namaak antiek, kitsch en stof. Toch is een kringloopwinkel vaak ook erg geschikt om zaken voor een prikkie op de kop te tikken. Denk maar aan kookgerei, glazen, borden en bestek. Denk niet dat je overal maar een exemplaar van nodig zal hebben. Zelfs studenten krijgen op den duur een sociaal leven.
6. Een goedkope spiegel hoort erbij
Alles is ijdelheid maar een grotere spiegel zorgt ervoor dat je kamer groter en ruimer lijkt. Daarbij wil je toch altijd even checken dat je er goed uitziet voordat je de deur uitgaat!