Geplaatst door Carolien de Blaaij & opgeslagen onder Tips, Werving & recruitment.

Een eigen bedrijf beginnen is al spannend, maar het aantrekken van personeel is dat al helemaal. Zeker in de beginperiode kan de financiële druk hoog zijn, terwijl de medewerker een inwerkperiode heeft en je helemaal geen zekerheid hebt over diens capaciteiten. Een goede werving en selectie zijn dan ook onontbeerlijk.

Een eigen bedrijf starten is al lastig genoeg, maar hoe pakt u werving van personeel aan?

Is personeel wel de juiste oplossing?

Personeel in dienst nemen brengt meteen een aantal verplichtingen met zich mee. Bovendien komt u ook voor een grote kostenpost te staan die niet meteen afneemt. In uw financieel plan moet uitgedokterd worden of u die kost wel aankan. Soms is het beter om een werknemer in te huren of om freelance werknemers in te schakelen. Bij een freelancer behoudt u meer controle over de kostprijs en kunt u vaak ook sneller beslissen dat jullie wegen scheiden.

Het vinden van een goede freelancer is natuurlijk wel een uitdaging, maar via websites als Hoofdkraan of Jellow vind je eenvoudig een geschikte freelancer. Overweeg ten slotte om een stagiair aan te nemen. Stagiairs zijn vaak heel gemotiveerd en het kost u minder. Natuurlijk moet het voor de stagiair ook leerzaam zijn en verliest u wel tijd aan het opleiden en begeleiden.

Tip: oprichten bv! Als u personeel in dienst neemt, is het maar beter het zakelijk vermogen en het privévermogen van elkaar af te scheiden. Op die manier beperkt u de risico’s. Een bv oprichten is een goed idee. De eenmanszaak is hier af te raden.

Het selecteren van werknemers

Het is belangrijk dat u vooraf goed weet aan welke criteria de werknemer moet voldoen. Stel daarom altijd selectiecriteria op en geef ook aan hoe belangrijk ieder criterium is. Stel vervolgens een functiebeschrijving op en geef op basis van uw financieel plan aan hoe hoog het loon kan en mag zijn.

Vervolgens moet u er alles aan doen om na te gaan in welke mate de kandidaat aan uwcriteria voldoet. Daar zijn verschillende manieren voor. Zo is het natuurlijk handig als de kandidaat al een gelijkaardige functie heeft uitgevoerd, maar het controleren van referenties blijft natuurlijk belangrijk. Hetzelfde kunnen we zeggen van gerichte vragen tijdens het selectieproces. Voor sommige functies is het ook interessant als u eerst een test afneemt. Ten slotte zegt ook een motivatiebrief al veel over de geschiktheid van een kandidaat.

Uitbesteden van het selectieproces

Door het selectieproces uit te besteden bespaart u veel tijd. Die tijd is dan weer besteden aan belangrijkere zaken. Zeker in de beginfase kunt u die tijd vaak goed gebruiken. Bovendien heeft een selectiebureau meer ervaring met het selecteren van de juiste kandidaten, waardoor de kans op succes alleen maar toeneemt.

Loonadministratie en arbeidsovereenkomst

Heeft u uiteindelijk een geschikt personeelslid gevonden? Dan stelt u natuurlijk een arbeidsovereenkomst op. Dat kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd zijn. Die overeenkomsten hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Daarnaast staat u natuurlijk ook in voor de loonadministratie. Eventueel is payrolling een alternatief.

Toch gewoon een studentenbureau inschakelen?

Als u voor de eerste keer personeel aantrekt, komt u voor veel uitdagingen te staan. Door een uitzendbureau in te schakelen, vallen een aantal problemen weg. Zo krijgt u meteen geschikte kandidaten voorgeschoteld, ontvangt u op maat gemaakte oplossingen, maar blijft alle flexibiliteit behouden. Pols minstens even naar de mogelijkheden, want vaak is dat nu eenmaal interessanter dan zelf meteen de sprong te wagen.