Geplaatst door Sanne van den Brandt & opgeslagen onder Onderzoeken, Werkvloer.

Hoera! Het is vandaag dierendag! De dag dat u uw huisdier een keertje extra verwent. Maar het is vandaag ook weer een gewone werkdag en waarschijnlijk bent u vanochtend naar uw werk gegaan, en zit uw huisdier nu toch weer in zijn of haar eentje thuis. Voor de meeste mensen is dat de dagelijkse gang van zaken, maar er zijn ook een aantal bedrijven (en dat worden er steeds meer), waar dieren van harte welkom zijn op de werkvloer.

 

Gezellig en gezond

Huisdieren afleidend en slecht voor de productiviteit? Niets is minder waar! Het is wetenschappelijk bewezen dat huisdieren op kantoor de productiviteit van werknemers juist verbeteren! Het aaien van een kat of uitlaten van een hond kan zorgen voor de afleiding die nodig is om daarna weer met een glimlach aan het werk te kunnen beginnen. Bovendien komt er bij het aaien van een huisdier oxytocine vrij, het hormoon in je lichaam dat stress verlaagt. Hierdoor gaat de concentratie omhoog, wat de productiviteit ten goede komt.

 

Het ene dier is het andere niet

Toch is het wel belangrijk dat u goed nadenkt, voordat huisdieren op de werkvloer worden toegelaten. Ten eerste, moet een huisdier het zelf fijn vinden om mee te gaan naar kantoor. Honden zijn hierin vaak iets gemakkelijker dan bijvoorbeeld katten, die het fijner vaak fijner vinden om lekker in hun vertrouwde omgeving te blijven. Echter, ieder huisdier is verschillend, dus dit zal per dier bekeken moeten worden. Daarnaast moet het huisdier geschikt zijn voor de werkvloer. Honden die af en toe agressief worden of beginnen te blaffen bij elk geluidje dat ze horen, zijn per definitie niet geschikt als kantoordier.

 

Regels zijn essentieel

Wanneer u denkt over het goedkeuren van het meenemen van huisdieren naar werk, zullen er wel bepaalde regels moeten worden opgesteld. Vinden alle werknemers het wel leuk dat er dieren op de werkvloer rondlopen? Is er wellicht personeel dat allergisch is voor bepaalde dieren? En wat te doen wanneer er uitzendkrachten of klanten komen die er niet zo van gecharmeerd zijn? Dit zijn allemaal zaken waarover u moet nadenken, alvorens u dieren toelaat op de werkvloer. Verder moeten de dieren uiteraard goed verzorgd worden en ook belangrijk: Als er meerdere dieren op kantoor zijn, hoe gaan ze dan met elkaar om? Katten en honden samen in een ruimte kan natuurlijk voor gedoe zorgen…

 

Dieren op de werkvloer. Het is theoretisch een fantastisch idee, maar de praktische uitvoering ervan blijkt lastig en kan voor problemen zorgen. En toch… Als er goede regels zijn, kan het de productiviteit van personeel ten goede komen. Het is in elk geval het overwegen waard. Fijne dierendag!

dieren