Geplaatst door Chantal Duivenvoorden & opgeslagen onder Werving & recruitment.

Vacatureteksten spelen een belangrijke rol bij het werven van jong talent. Maar deze ‘war for talent’ lijkt steeds heftigere vormen aan te nemen. Opdrachtgevers proberen het beste menselijk kapitaal binnen te slepen, maar concurrentie ligt op de loer. Het aantal afgestudeerden neemt steeds meer toe, studenten worden steeds hoger opgeleid en talent neemt daardoor toe. Bovendien wordt de selectie vanaf de andere kant ook steeds lastiger. Starters worden namelijk steeds veeleisender. Zij willen flexibiliteit in tijd en plaats, ruimte voor ontwikkeling en een goede balans tussen werk en privé. Wil jij deze ‘war for talent’ winnen? Lees dan onderstaande tips om de juiste vacaturetekst te schrijven!

Employer branding? Pas op!

Heb jij te weinig aanmeldingen voor jouw openstaande vacature? Dan is het een goed idee om aan employer branding te doen. Jouw organisatie moet bekend staan als een organisatie waar jong talent graag wil werken. Maar let erop dat jouw vacatureteksten wel realistisch blijven. Een droombaan voorschrijven terwijl deze in werkelijkheid anders is? Dan schaad u het psychologisch contract van uw talent met als resultaat: lagere motivatie, meer medewerkers die ontslag nemen en negatieve mond-tot-mond-reclame. Hierdoor ben jij dus veel slechter af. Houd het dus realistisch! Negen-tot-vijf-baan? Zware klussen? Vermeld dit!

Slimmer werven

Het menselijk kapitaal blijft de belangrijkste motor achter het succes van een bedrijf. Niet raar dus dat door het grotere aanbod van jong talent, de concurrentie steeds meer toeneemt. Wil jij het beste parttime personeel en fulltime personeel binnen halen? Werf uw talent dan slimmer. Een junior met al vijf jaar werkervaring of een net afgestudeerde die dezelfde vaardigheden moet bezitten als die ene werknemer die er al tien jaar werkt? Zo zult u niet snel reacties krijgen op uw vacatures. Kies echter voor een vacaturetekst met minder eisen. Om aan jong talent te komen moet u deze zelf kweken. Neem dus een gemotiveerde starter aan en investeer in deze persoon door middel van trainingen. Zet deze mogelijkheid ook in jouw vacature, want dit zorgt voor betere empoyer branding. Zo zal uw selectiepool groeien met meer gemotiveerd jong talent en zo krijgt u de beste werknemers!

jong talent