Geplaatst door Sanne van den Brandt & opgeslagen onder Processen, Tips, Werkvloer.

De bankensector was de afgelopen dagen veel in het nieuws. Grote banken als Rabobank, SNS, ABN Amro en ING hadden last van zogenaamde DDoS-aanvallen. Bij zulke aanvallen wordt er vanuit verschillende computers een grote hoeveelheid data naar een server gestuurd. De server kan vervolgens al die data niet aan, waardoor bepaalde websites tijdelijk niet toegankelijk zijn. Gelukkig is er geen data gestolen bij de aanvallen van afgelopen week, maar toch kunnen ze vervelende gevolgen hebben. Phishingmails kunnen bijvoorbeeld op deze aanvallen volgen. In zulke mails worden klanten benaderd om persoonlijke informatie te verstrekken (NOS, 2018). Daarnaast is het voor alle bedrijven die met data werken, belangrijk om al hun data goed te beschermen. Als persoonsgegevens in verkeerde handen vallen, kan dit zeer nare gevolgen hebben voor bedrijven. Cybersecurity: het is dus heel belangrijk.

Maar hoe zorgt u nu voor cybersecurity?

De meeste bedrijven zien de relevantie van cybersecurity wel degelijk, maar weten niet hoe ze zich moeten wapenen tegen cybercrime. Dit zijn de belangrijkste maatregelen die u moet treffen:

Zorg voor goede beveiligingssoftware

Het begin van alle wijsheid is goede beveiligingssoftware. Zorg voor een goede virusscanner, en voor een goede beveiliging van databases en andere plaatsen waar veel belangrijke gegevens worden bewaard. Denk er bovendien aan om deze software regelmatig te updaten. Virussen en andere malware ontwikkelen zich en worden steeds geavanceerder. Updates zorgen ervoor dat u ook tegen deze meer geavanceerde cybercriminaliteit beschermd wordt.

Geef u werknemers trainingen

Wellicht ziet u zelf de gevaren van cybercrime wel in, maar uw werknemers niet. Meer dan de helft van datalekken wordt namelijk veroorzaakt door menselijke fouten. Een cybertraining kan dus voor veel bedrijven van grote toegevoegde waarde zijn.  In zo’n training leren u en uw personeel bijvoorbeeld hoe u phishingmails kunt herkennen, en hoe u goede wachtwoorden instelt. Daarnaast leert u de gevaren kennen van het opslaan van bestanden in de ‘cloud’, en het regelen van werkgerelateerde zaken via persoonlijke e-mailadressen. Bewustwording van de gevaren van cybercrime is ontzettend belangrijk en kan aanvallen van hackers deels voorkomen.

Stel een protocol op

Als uw werknemers zich bewust zijn van de gevaren van cybercrime, is het belangrijk om samen regels op te stellen. Wat mag wel en wat mag niet? Zo helpt u uw medewerkers om niet in de vallen van cybercriminelen te trappen.

Schakel gespecialiseerde organisaties in

Wilt u er zeker van zijn dat uw bedrijfsgegevens en klantendata veilig zijn? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen met het beveiligen van deze gegevens en data. Zulke bedrijven weten precies welke maatregelen er nodig zijn om cybersecurity in elk geval voor 99,9% te garanderen. Heeft u de kennis zelf niet in huis? Dan is het uitbesteden van cybersecurity dus zeker een optie!

cybersecurity