Geplaatst door Ilja Dijkstra & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Tips.

Wanneer u als manager voor de zware taak komt te staan om te gaan bezuinigen, is één van de opties het ontslaan van personeel. Personeel is meestal de grootste kostenpost voor een bedrijf, dus het is voor de hand liggend dat hier het eerste op wordt bezuinigd. Dit is echter niet altijd de juiste keuze. Denk daarom eens verder dan het schrappen van banen in moeilijke tijden. Er zijn meerdere manieren waarop u kunt bezuinigen, maar het personeel kunt behouden:

1. Veranderen van kantoorruimte

Naast personeel is het huren van kantoorruimte een grote kostenpost. In sommige gevallen wordt de helft van de ruimte niet benut. Denk er dan eens over na om te verhuizen naar een kleinere en goedkopere kantoorruimte. Bovendien kunt u de locatie waar het kantoor gevestigd is heroverwegen. Wellicht is een locatie net buiten het centrum van de stad ook goed bereikbaar voor klanten.

2. Verhoog de productiviteit van werknemers

Wanneer het wat minder met de organisatie gaat, kan het gebeuren dat de werknemers ook minder productief zijn, en de kantjes er vanaf gaan lopen. Zorg dat u dit nauwlettend in de gaten houdt en probeer de productiviteit van de werknemers juist te verhogen. Een verhoogde productiviteit van de werknemers resulteert in de meeste gevallen in meer omzet voor de organisatie.

3. Ga voor korting  

Bij een groot bedrijf zijn er meerdere afdelingen die misschien afzonderlijk van elkaar kantoorartikelen bestellen. Wanneer al deze bestellingen gebundeld worden, krijgt het bedrijf vaak korting. Daarnaast kunt u een leverancier ook voorstellen om op voorhand te betalen in ruil voor een korting op de totaalprijs.

4. Beperk de interne controles

Medewerkers worden vaak gecontroleerd door een leidinggevende. Dit kost extra tijd voor beide partijen en de kans bestaat dat de medewerker in eerste instantie maar half werk levert, omdat het toch nog gecontroleerd wordt. Voorkom dit door de medewerker meer bevoegdheid en verantwoordelijkheid te geven. Hiermee worden waarschijnlijk ook de motivatie en de  productiviteit verhoogd.

5. Bezuinigen op reiskosten

Reiskosten van medewerkers kunnen hoog oplopen. Probeer hierop te bezuinigen door de werknemers die bij elkaar in de buurt wonen te laten carpoolen. Daarnaast kan worden bekeken of een medewerker vaker thuis kan werken. Verder kan er vaak ook op zakelijke reizen worden bezuinigd. Bespaar bijvoorbeeld op kosten van een reis naar het buitenland, door goedkoop te vliegen en in een budget hotel te verblijven. Ook kunt u van tevoren bekijken of een bespreking niet via Skype gerealiseerd kan worden.

Denk dus eerst aan bovenstaande manieren om te bezuinigen voordat u personeel gaat ontslaan. Mocht u geen andere uitweg zien dan het ontslaan van personeel, en krijgt u later spijt omdat u kampt met onderbezetting? Dan kunt u altijd overwegen om tijdelijk personeel in dienst te nemen om de pieken op te vangen.

bezuinigen