Geplaatst door Sanne van den Brandt & opgeslagen onder Selectie & assesments, Tips.

Een sollicitatiegesprek is voor een potentiële toekomstige werknemer vaak erg spannend. Er hangt natuurlijk ontzettend veel vanaf. Echter, ook voor een werkgever kan een sollicitatiegesprek spannend zijn. Er kleven namelijk een aantal risico’s aan het aannemen van nieuwe werknemers. Wat nu als u een goede kandidaat wegstuurt? Of wat als u iemand aanneemt die uiteindelijk toch niet zo geschikt blijkt voor de baan als vooraf gedacht? Gelukkig kunt u met een goede voorbereiding deze risico’s verkleinen. Wij geven u een aantal tips:

1. Bedenk vooraf goed wat én wie u zoekt

Veel werkgevers weten heel goed wat ze zoeken. Ze weten precies welke opleidingen en vaardigheden iemand moet hebben om voor een functie in aanmerking te komen. Wat ze echter vaak niet weten is wie ze zoeken. Welke persoonlijkheid moet iemand hebben om de functie goed te kunnen uitoefenen? En ook niet onbelangrijk: Welke persoonlijkheid moet iemand hebben om goed binnen het bedrijf te passen? Uiteindelijk werkt u straks misschien wel bijna dagelijks met deze persoon samen. De persoonlijkheid is daarom een belangrijke factor.

2. Focus

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u zich tijdens het sollicitatiegesprek volledig focust, en niet met andere dingen bezig bent. Zorg voor een rustige, afgesloten ruimte en zet uw telefoon even uit. Maak ook duidelijk aan uw werknemers dat u even niet gestoord wenst te worden.

3. De introductie

De potentiële toekomstige werknemer is waarschijnlijk erg zenuwachtig. Probeer hem of haar daarom op zijn of haar gemak te stellen. Wees vriendelijk, en stel uzelf eerst even kort voor. Begin met wat gemakkelijke, informele vragen, en ga pas later over op de lastigere vragen. Op die manier kan de sollicitant er even rustig inkomen en zijn de eerste zenuwen vaak weg. Zo krijgt u waarschijnlijk een beter en objectiever beeld van de sollicitant.

4. De vragen

Vraag wat u wilt weten en wees vooral niet bang om lastige vragen te stellen. Vragen als ‘Wat zijn je slechte eigenschappen?’ kunnen de sollicitant misschien wat ongemak opleveren, maar zijn voor u als werkgever wel belangrijk. Wees bij het stellen van deze vragen open. Zeg dat u graag een eerlijk antwoord wilt, omdat u er zo achter kunt komen of iemand bij de baan past. Zo kunt u de sollicitant enigszins gerust stellen.

5. Assessments

In een sollicitatiegesprek kan iedereen natuurlijk van alles beweren. Als u er echt achter wilt komen of iemand geschikt is om bepaalde taken uit te voeren, zijn psychologische tests of assessments handig. Deze geven een objectief beeld van de vaardigheden en/of de persoonlijkheid van de sollicitant.

6. Beëindiging van het gesprek

Zorg dat u op een fijne manier het gesprek beëindigt. U kunt eventueel alvast een kleine indicatie geven van hoe u het vond gaan (bijvoorbeeld: ‘Ik vond het een fijn gesprek’). Denkt u dat de sollicitant zeer geschikt is voor de baan, dan kunt u eventueel overwegen om alvast een kleine rondleiding te geven. Geef de sollicitant ook altijd ruimte om nog vragen te stellen. Zo kan de sollicitant beoordelen of hij of zij bij het bedrijf zou willen werken. Dit vergroot de kans op een ‘match’.

Ondanks deze tips toch moeite met de werving en selectie van nieuwe werknemers? Uitzendbureaus kunnen u hierbij helpen!

sollicitatiegesprek