Geplaatst door Dennis Kalmeijer & opgeslagen onder Arbeidsmarkt, Onderzoeken, Ontwikkelingen uitzendbranche.

bellen is een belangrijke eigenschap van een recruiter

Vaak heeft een uitzendbureau meerdere recruiters in dienst, maar wat doen deze eigenlijk en wat zijn belangrijke eigenschappen van een recruiter? Recruiters zijn mensen die full- of parttimers werft en selecteert voor de openstaande vacatures van de opdrachtgever. Zij maken hier gebruik van door middel van hun kennis en opgebouwde netwerk. Eigenlijk zijn er vier soorten recruiters die samen voor het uiteindelijke doel gaan, namelijk het matchen van de juiste werknemers met de opdrachtgevers.

4 soorten recruiters:

– Corporate recruiters

Een corporate recruiter is meestal in dienst bij het bedrijf waarvoor hij personeel werft. In de meeste gevallen is dit op de HR-afdeling.

– Recruitment consultants

Recruitment consultants werken traditioneel voor uitzendbureaus. Zij werven personeel voor diverse organisaties, waaraan zij verder niet verbonden zijn.

Intercedenten

Intercedenten zijn in dienst bij uitzendbureaus zelf. Dit betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het gehele wervingsproces.

– Headhunters

Headhunters zijn specialistische recruiters, die zich vooral bezighouden met het werven van personeel voor hogere functies. Deze groep wordt ook wel ‘executive search’ genoemd.

Als recruiter word je niet zomaar aangenomen. Er wordt vaak gevraagd om iemand met een hbo-denkniveau. Het zou helemaal fijn zijn als deze persoon een van de volgende opleidingen heeft gedaan: bedrijfskunde, HR management, psychologie of organisatiewetenschappen. Deze opleidingen sluiten namelijk perfect aan op de taken die de recruiter krijgt. Ook moet je natuurlijk wel bepaalde eigenschappen bezitten om te kunnen werken als recruiter. Welke eigenschappen dat zijn, hebben wij voor u op een rij gezet.

1. Jezelf goed kennen

Allereerst is het heel belangrijk dat recruiters zichzelf goed kennen. Het is een lastige functie, aangezien je precies de juiste sollicitant aan de juiste opdrachtgever moet koppelen. Het is veel lastiger als zij zichzelf niet goed kennen. Als dit het geval is, zullen recruiters bepaalde vooroordelen hebben. Dit zullen sollicitanten merken en niet fijn vinden!

2. Luister goed

Actief luisteren is heel erg belangrijk als je kijkt naar het vertrouwen van iemand winnen. Als jij als recruiter goed naar de sollicitanten luistert, hebben zij een gevoel van erkenning. Actief luisteren vraagt wel om veel energie. Verder moet een actieve luisteraar ook letten op empathie, sympathie en authenticiteit. Als jij van jezelf authentiek bent en je je goed kunt inleven in een ander, onderscheidt je jezelf als recruiter!

3. Juiste vragen stellen

Als recruiter is het belangrijk dat jij de juiste vragen stelt aan de sollicitanten. Alleen op deze manier kan je ze echt leren kennen. Voor de juiste vragen, kan je het beste kiezen voor open vragen. De welbekende wie, wat, waar, waarom en wanneer vragen brengen de meeste discussies en laten zo weer de vaardigheden van de sollicitant zien. Ook is de volgorde van de vragen heel belangrijk. Begin met de positieve dingen en eindig met de vraag of en wat er beter kan.

4. Neem een positieve houding aan

Natuurlijk is het ook heel belangrijk dat een recruiter positief is en dan vooral een positieve houding heeft. We hebben het hier dan vooral over de eigenschappen kalm, attent, geconcentreerd en zelfverzekerd. Deze eigenschappen kunnen namelijk grote invloed hebben op het enthousiasme van de sollicitanten.

5. Zelfverzekerd

Als laatste is het heel belangrijk dat je wel zelfverzekerd bent. Je moet veel gesprekken voeren en mensen bellen, dus als je niet zelfverzekerd bent, is dat lastiger. Sollicitanten horen gelijk of een recruiter zelfverzekerd is en dit zal ook onbewust invloed hebben op het verdere verloop. Als recruiter moet je dus in staat zijn om op een opbouwende manier, uit te drukken wat je voelt en denkt. Echter moet dit natuurlijk wel zonder angst en vijandigheid!

Bent u toevallig nog op zoek naar recruiters of ander personeel? Neem dan snel een kijkje op onze website en schrijf je gratis in!